Piaţa de capital poate crea, uneori, situaţii aberante, mai ales în perioade de criză, când valoarea de pe bursă a unui grup ajunge mai mică decât cea a unei companii din portofoliu.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a făcut încă un salt negativ săptămâna trecută, evoluţie generată, în cea mai mare parte, de prognozele revizute ale economiei autohtone, dar şi ale companiilor listate. Întrebarea care, în prezent, pluteşte în aer pe pieţele de capital este: sunt acţiunile subevaluate sau nu?

În condiţiile în care multe companii au ajuns la valori de piaţă mai mici decât valoarea nominală a titlurilor, reflectată în capitalul social, şi continuă să scadă, investitorii nu mai au încredere nici în propriile analize. Trendul descendent al BVB, care are deja un an şi jumătate, a şters aproape toate câştigurile din ultimii patru ani, cotaţiile situându-se la nivelul din 2004.

Evoluţia acţiunilor de la BVB poate fi interpretată şi în funcţie de modul în care investitorii de la noi (rezidenţi sau nerezidenţi) văd piaţa locală. Pornind de la scăderile de anul trecut, când rezultatele financiare ale societăţilor nu erau negative, putem considera că problemele de anul acesta vor duce la deprecieri şi mai mari. Sau nu.

Decizia rămâne la latitudinea investitorilor, adică răspunsul la întrebarea legată de subevaluare. Intersant, însă, este modul în care este privită piaţa noastră de capital de către investitorii din zonele dezvoltate. Fără a lua în calcul estimările şi analizele companiilor de profil sau ale instituţiilor economice internaţionale, care ne văd economia coborând pe o pantă tot mai abruptă, ne putem uita la cum evoluează pe pieţele mari de capital societăţile româneşti sau cele care au active în ţara noastră.

Avem surpriza de a descoperi că investitorii respectivi au mai puţină încredere în noi decât au investitorii autohtoni. Concluzia rezultă din valoarea de piaţă a Alro Slatina de la Bucureşti şi cea a acţionarului majoritar, Vimetco NV, de la Londra.

De la 500 de milioane la zece milioane

Datele pentru anul trecut ne arată că bursa din Londra a pierdut 31,3%, evoluţie reflectată de principalii indici. Bursa noastră s-a depreciat mai mult decât dublu, adică 70,2%, cifră cu care se situează printre pieţele cu cele mai mari pierderi în 2008. Situaţia noastră se repetă în aproape toate pieţele emergente, atât din Europa cât şi din lume.

China, spre exemplu, a coborât cu 65,4% pe parcursul anului trecut. Dar nu toate companiile listate la Londron Stock Exchange (LSE) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor atât de reduse. Vimetco NV, un grup olandez con­trolat de un investitor rus, deţine unităţi de producţie şi prelucrare a aluminiului în România şi în China. Cotaţia Vimetco de la LSE s-a depreciat, în ultimele şapte luni, mai mult de 98%, nivel la care capitalizarea societăţii nu depăşeşte cu mult 27 de milioane de euro (25,5 milioane li­re sterline).

Grupul olandez este principalul acţionar al Alro Slatina, cu un procentaj de 84,18% din capitalul social. Capitalizarea Alro la BVB, la sfârşitul săptămânii trecute, era de aproape 190 milioane euro (813,7 milioane lei), de şapte ori mai mare decât cea a acţionarului majoritar.

Scăderea de peste 98% de la Londra echivalează cu falimentul afacerii, faliment care nu a avut însă loc. Cel mai probabil, investitorii londonezi au decis că activităţile din România şi din China vor avea mari probleme în acest an, pornind de la criza prin care trece şi piaţa aluminiului. În a doua jumătate a anului trecut, preţul aluminiului a scăzut, la Bursa de Mărfuri din Londra, la jumătate, în condiţiile reducerii drastice a cererii din piaţă. Situaţia, în acest moment, este aberantă.

Proprietarii Vimetco au obţinut de la investitorii londonezi mai mult de jumătate de miliard de dolari prin oferta publică iniţială din 2007, derulată cu puţin timp înainte de declanşarea crizei subprime în SUA. Un an şi şapte luni mai târziu, aceeaşi proprietari îşi pot recupera acţiunile vândute cu o sumă infimă, ceva mai mult de 10 milioane dolari, conform cotaţiei de la sfârşitul săptămânii trecute. Cum s-ar putea justifica o asemenea depreciere? Numai prin falimentul centrelor de producţie şi prelucrare ale Vimetco, care sunt şi principalele active ale grupului.

Venituri şi profit în creştere

143-24920-28piatadecapital04.jpgConform datelor Vimetco, grupul a înregistrat, în primele şase luni ale anului trecut, venituri în valoare de 949 milioane dolari, cu 97% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit net de 127 milioane dolari, în creştere cu 43%. Producţia de aluminiu, dar şi cea de energie, sunt integrate şi pe orizontală, şi pe verticală. Vimetco a achiziţionat, printre altele, o mină de cărbuni din provincia chineză Henan şi o mină de bauxită din Sierra Leone (Africa).

Criza nu pare să se simtă, în condiţiile în care compania continuă să îşi integreze activităţile. „Noi suntem convinşi că atunci când preţul aluminiului îşi va reveni, Vimteco va fi unul dintre cei mai eficienţi producători de aluminiu din piaţă“, spunea, în octombrie 2008, fostul director general, Christian Wust. Acesta a adăugat că, deşi se bazează pe o revenire a preţului aluminiului în 2009, compania va lua decizii precum reducerea producţiei, amânarea investiţiilor şi a noilor proiecte, până la încheierea crizei economice.

Deciziile de reducere a producţiei au fost deja luate la Alro Slatina, care va produce cu 65.000 de tone mai puţin în acest an, adică aproximativ 30%. În cazul Zhongfu Industry, producătorul chinez, scăderea producţiei de aluminiu este de 95.000 de tone. Ambele decizii pot fi schimbate în funcţie de evoluţia pieţei, astfel încât se poate ajunge la o reducere de 50% a producţiei şi a numărului de angajaţi. Ştirile au afectat cotaţia Alro (simbol ALR) de la BVB, de la începutul anului până săptămâna trecută acţiunile ALR înregistrând o depreciere de 20%.

Dacă adăugăm şi scăderea de anul trecut, de aproximativ 83%, observăm că şi preţul Alro a pierdut aproape 90% din valoare de la sfârşitul anului 2007 şi până în prezent. În ciuda scăderii, capitalizarea se menţine peste cea a Vimetco de la Londra, la finele săptămânii trecute fiind de 190 milioane euro (la un raport euro/leu de 4,3). Adică mult peste evaluarea, indirectă, a investitorilor londonezi.

«Ne bazăm pe o revenire a preţului aluminiului în 2009, dar, până atunci, criza ne obligă să reducem producţia şi să amânăm investiţiile şi noile proiecte.»
Christian Wust, fost CEO al Vimetco NV

27 mil. euro este capitalizarea Vimetco NV, principalul acţionar al Alro, la bursa londoneză, în timp ce Alro valoarează 190 milioane euro la Bucureşti