Declinul industriei de leasing, precum şi cel al segmentului creditelor pentru achiziţionarea de autoturisme, a afectat produsele Casco, iar “îngheţul” din piaţa bancară a dus la o diminuare a numărului asigurărilor de locuinţe precum şi a celor de viaţă ataşate creditelor bancare.
În plus, asigurătorii au devenit reticenţi în preluarea riscurilor de credite şi garanţii, linie de business care a marcat o scădere dramatică.
“Având în vedere condiţiile macroeconomice, este posibil ca industria de asigurări să încheie acest an cu un volum al subscrierilor în scadere cu 10%, comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului 2009”, a declarat pentru Capital, directorul general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Florentina Almăjanu.
Potrivit acesteia, prima parte a anului 2010 a relevat o situaţie ingrijoratoare pe segmentul Casco, unde volumul primelor brute subscrise a scăzut, dar despăgubirile au continuat să crească şi au depăşit nivelul subscrierilor.
“Dacă ne uitam la rezultatele din ultimii doi ani, se poate observa că volumul de prime brute subscrise a scăzut dramatic, în timp ce despăgubirile plătite de companii au crescut, în special pe segmentul asigurărilor auto. De exemplu, primele brute subscrise de întreaga piaţă de asigurări în 2008 s-au situate la 2,4 miliarde euro, nivel în creştere cu 6,5%, în timp ce în 2009, subscrierile industriei s-au situate la 2,093 miliarde euro. În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite de asigurători au crescut de la 1,184 miliarde euro, în 2008, la 1,283 miliarde euro în 2009”, a adăugat directorul general al UNSAR.
Membrii UNSAR, 94% din volumul de prime brute subscrise
Conform datelor UNSAR, în priumul semestru al acestui an, companiile membre au generat 94% din volumul de prime brute subscrise la nivelul întregii pieţe de asigurări, adică aproape 4,1 miliarde lei, din care aproximativ 3,4 miliarde lei pe segmentul asigurărilor generale şi peste 696 milioane lei pe cel al asigurărilor de viaţă. La finele primului semestru din 2009, companiile membre UNSAR raportau un volum de prime brute subscrise de aproape 4,3 miliarde lei, din care 3,6 miliarde lei pe segmentul asigurărilor generale şi peste 644 milioane lei pentru asigurări de viaţă.
“Imediat după debutul crizei financiare în România, adică în prima parte a anului 2009, a scăzut şi volumul de new business pe segmentul asigurărilor de viaţă, în special pe componenta poliţelor cu componenta investiţională, de tip unit-linked. În prima parte a acestui an, asigurările cu componentă investiţională au revenit pe creştere, comparativ cu aceeaşi parte a anului 2009”, a mai spus Florentina Almăjanu.
Această linie de business a crescut de la un total al subscrierilor de peste 236 milioane lei, la finele lunii iunie 2009, la aproape 278 milioane lei, la aceeaşi dată a acestui an. În ceea ce priveste despăgubirile brute plătite de asiguratorii membri UNSAR, acestea au totalizat 2,3 miliarde lei, la 30 iunie 2010, faţă de un nivel de 2,6 miliarde lei la aceeaşi data din 2009.
Industria asigurărilor ar putea încheia anul cu o scădere de 10%
3 noiembrie 2010, 19:06
Ultima modificare în 3 noiembrie 2010, 21:06
Pentru industria asigurărilor sfârşitul anului 2010 pare să urmeze acelaşi trend descendent iniţiat la finele lui 2008, când efectele crizei economice au început să se facă simţite şi în România.
Etichete: Asigurari Sanatate,
Asigurari Viata,
divizia de asigurari
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook