COVID-19 are un impact major asupra economiei și a lovit puternic în sectorul auto european. În consecință, cele mai importante asociații europene din sectorul automotive au propus un plan care cuprinde 25 de acțiuni-cheie pentru a asigura relansarea puternică a sectorului și a economiei în general.
Cele mai importante asociații europene din sectorul automotive, care reunesc producători (ACEA), furnizori de echipamente (CLEPA), dealeri și service-uri (CECRA), au propus Comisiei Europene un set de măsuri care să vină în ajutorul industriei auto.
“Este crucial să repornim întreaga industrie auto. Avem nevoie de o acțiune coordonată de relansare a activității industriale și de retail, cu asigurarea lichidității pentru afaceri. Măsurile trebuie să vizeze creșterea cererii și a investițiilor. Stimulentele de achiziție vor spori capacitățile de producție și vor proteja locurile de muncă,” a declarat directorul general ACEA, Eric-Mark Huitema, potrivit site-ului oficial al sectorului.
Acțiunea vine în contextul în care vânzările la autovehicule au suferit scăderi dramatice în ultimele 2 luni.
În luna martie vânzările la nivelul UE au înregistrat o scădere de 52%, iar pentru luna aprilie, primele date arată că urmează o scădere și mai abruptă. În luna aprilie vânzările din pricipalele piețe europene arată scăderi de 61% în Germania, 89% în Franța, 97% în Marea Britanie și 98% în Italia.
Una dintre cerințele cuprinse în setul de 25 de măsuri este ca toate țările europene să se coordoneze și să implementeze un program de stimulare a vânzărilor și de reînnoire a parcului auto pentru toate tipurile de vehicule, astfel încât cererea să crească, iar parcurile auto să fie reînnoite în ritm accelerat.
Potrivit planului, stimulentele de achiziție trebuie să fie bazate pe aceleași criterii la nivel european, iar finanțarea să fie asigurată de fiecare țară în parte, dar și de către Uniunea Europeană.
Alte cerințe prevăd măsuri precum: sporirea achizițiilor publice axate pe inovația în transporturi și mobilitate publică, repornirea proceselor de omologare, clarificarea rapidă a legislației privind emisiile și măsuri privind libera circulație a mărfurilor și persoanelor.