Industria aviară este pusă în pericol. Petre Daea: Orice întârziere va produce pierderi incomensurabile
În mesajul fostului ministru se arată că măsurile de prevenire a gripei aviare nu sunt însoţite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare. În acest mod, se produc blocaje într-o perioadă maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.
„S.O.S. Gripa aviară!!! În sfârşit, în data de 7 mai 2021 s-a întrunit, în şedinţă extraordinară, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii măsurilor de prevenire a gripei aviare. Decizia adoptată, în care sunt precizate măsurile ce se impun, se înscrie în logica firească a contextului epidemiologic. Din nefericire, măsurile stabilite nu sunt însoţite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare şi, astfel, se produc blocaje în circuitul de producţie la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi. Prin blocarea comercializării puilor de o zi la fermele specializate în astfel de activităţi, aflate la baza industriei aviare, se pune în pericol întreaga activitate de creştere şi de producţie a păsărilor în România”, subliniază fostul ministru al Agriculturii.
Acesta a mai spus că, pentru a evita o astfel de situație, trebuie ca factorii de decizie implicați să intervină imediat.
„Orice întârziere în aplicarea imediată şi corectă a măsurilor, în acest context epidemiologic, va produce pierderi incomensurabile. Decidenţi, interveniţi urgent!”, a mai scris Petre Daea.
Comerțul ambulant cu păsări a fost suspendat
La finalul săptămânii trecute, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor, a decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informa, recent, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Ferma avea un efectiv de 180.000 de capete.
Sursă foto: Dreamstime