Cei mai mari producători de ciment din lume au avertizat că industria construcţiilor va suferi o „ajustare dureroasă” pe pieţele din Europa şi SUA, în condiţiile în care guvernele vor reduce cheltuielile pentru infrastructură din cauza datoriilor.

„Vor fi modificări structurale semnificative, care vor duce la o creştere lentă şi un proces de ajustare dureros. Va fi nevoie de cel puţin trei sau cinci ani pentru ca pieţele materialelor de construcţii din cele mai afectate state dezvoltate să-şi revină pe deplin”, a declarat Markus Akermann, directorul executiv al Holcim, al doilea mare producător de ciment la nivel mondial.

Cerere mai mică cu 30% în Europa

În Europa, zona de origine a patru din cele mai importante companii de ciment, cererea din 2010 este aşteptată să fie cu 30% sub nivelul anului 2007, urmând o creştere uşoară în 2012. În cazul SUA, cererea ar putea să scadă cu 44%, comparativ cu 2006.

Reducerile se vor resimţi cu putere în ţări precum Spania, în care până recent consumul de materiale de construcţii pe cap de locuitor era dublu faţă de cel din Germania sau SUA.

Totodată, producătorii de ciment se tem că măsurile de stimulare economică nu susţin încă industria construcţiilor, grav afectată de scădererea activităţii în sectorul comercial şi rezidenţial.

„Chiar şi în China, unde guvernul este hotărât să atingă obiectivele, abia acum am început să simţim efectele pachetului de stimulare de 800 de miliarde de dolari”, a afirmat vicepreşedintele executiv al Lafarge.

Cererea pentru ciment a scăzut accentuat în Europa şi SUA în ultimii doi ani, ceea ce a determinat producătorii să se extindă pe pieţele emergente.

SURSA: Mediafax