In Muntii Apuseni, circula printre moti o zicala conform careia daca la o casa nu gasesti un mot „intr-o ureche”, la urmatoarea casa vei gasi, cu siguranta, doi! Printr-o analogie bizara, despre orasul hunedorean Simeria se poate spune ca aproape la fiecare casa exista un magazin de desfacere a obiectelor din marmura, cu preponderenta a crucilor si accesoriilor funerare. Cu toate acestea, numarul societatilor si asociatiilor familiale hunedorene care au ca obiect de activitate prelucrarea marmurei este in crestere.
Astfel, conform datelor bilantului contabil, existente la Camera de Comert si Industrie a judetului Hunedoara, la sfarsitul anului precedent existau in judetul Hunedoara 18 societati, – dintre care 11 in Simeria, care aveau ca obiect de activitate taierea, fasonarea si finisarea pietrei. Capitalul social al acestor firme este cuprins intre doua milioane si 20 de miliarde lei. Este evident faptul ca monopolul in domeniu este detinut de societatea Marmosim Simeria, privatizata la inceputul acestui an, principalul furnizor al materiei prime pentru micii producatori. De altfel, atat in Simeria, cat si in celelalte localitati ale judetului Hunedoara, cei ce si-au inceput propriile afaceri sunt ori fosti angajati ai Marmosim, ori actualii patroni utilizeaza mana de lucru provenita, in urma restructurarilor de personal, din aceasta unitate economica.
Visele de marmura
ale unui dictator
Simeria este un orasel cu 20.000 de locuitori, de altfel un important nod de cale ferata din Ardeal, facand jonctiunea intre Banat, Ardeal si Oltenia prin Tara Hategului si Defileul Vaii Jiului. Aflat pe DN 7, cu deschidere spre Europa, prin poarta de vest a tarii, orasul avea o industrie specifica, de profil rulant, fiind considerat un adevarat oras al ceferistilor, aflat la doar cativa kilometri de resedinta de judet, municipiul Deva. O alta ramura de activitate in acest oras, prelucrarea marmurei, a cunoscut o amploare deosebita in „epoca de aur”, cand Marmura Simeria lucra, in exclusivitate, pentru Casa Poporului.
Deoarece, printr-o hotarare de guvern, carierele de marmura fusesera trecute in patrimoniul societatii hunedorene, aceasta livra materia necesara si pentru societatea Marmura Bucuresti. Intr-un ritm diabolic – sustinut cu tenacitate de liderii comunisti – din Simeria luau calea Bucurestiului, pe linia ferata, trenuri intregi de produse din marmura pentru placarea si ornamentarea edificiului megalitic. Pe acest fond, societatea s-a dezvoltat, iar numarul posturilor in cadrul procesului tehnologic a crescut.

Dupa anul 1989, societatea – devenita Marmosim – si-a redus, treptat, activitatea, renuntand la serviciile catorva sute de angajati. Privatizata la inceputul anului in curs, prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la FPS de catre societatea Titan Mar SA Bucuresti, SC Marmosim se afla in plin proces de relansare economica, tinand capul de afis pe piata tranzactiilor bursiere si anuntand o dezvoltare a investitiilor la cifra de 2,8 milioane USD, prin exploatarea „la sange” a carierelor de marmura.
Cei ce au ramas fara lucru si-au inceput propriile afaceri sau si-au oferit serviciile noilor societati. Conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului din judetul Hunedoara, in prezent, exista 685 de firme care au ca obiect principal de activitate prelucrarea si valorificarea marmurei, dintre care 87 sunt doar in Simeria, acestea incluzand si asociatiile familiale, care sunt cele mai numeroase. Insa, specialistii de la Camera de Comert si Industrie sustin ca numarul acestor firme ar fi mult mai mare daca se ia in calcul numarul societatilor si asociatiilor familiale care au, printre altele, ca obiect de activitate si prelucrarea produselor din piatra, iar numarul acestora este in crestere.
Este vorba de foarte multe asociatii constituite si nefunctionale. Posesorii unor astfel de intreprinderi sunt disponibilizatii din diverse sectoare de activitate hunedorene si care si-au constituit firmele doar pentru a intra in posesia sumelor compensatorii acordate de Ordonantele nr. 9 sau nr. 22/1997, tranzactii care determina cotarea la bursa a actiunilor Marmosim, ca cele mai tranzactionate pe pietele de capital.
Drumul
crucilor
De-a lungul soselei, strabatand Simeria, calatorul neavizat este uimit de multimea firmelor de monumente funerare, cele mai multe reprezentand cruci din marmura masiva, asezate chiar la poarta. Am intrat si noi in cateva dintre acestea. Cele mai multe sunt simple ateliere, iar la confectionarea obiectelor funerare participa membrii familiei; se lucreaza, in general, pe baza de comenzi, iar produsele livrate sunt dupa buzunarele fiecarui client. Daca crucile din marmura, cu design impozant, sunt cele mai scumpe, constand de la doua milioane in sus, crucile din mozaic, la care se utilizeaza ciment si bucati din marmura, sunt mult mai accesibile omului obisnuit, pretul acestora pornind de la 700.000 lei.
Fiecare se descurca
cum poate
Profitul reinvestit a dus la utilarea unor astfel de ateliere, incepand sa apara masini de taiat, strunguri, freze si alte accesorii tehnice necesare. Din discutiile purtate cu cativa investitori am aflat ca veniturile sunt chiar modeste, similare in speta Marmosim. La AF-euri, cele mai numeroase comenzi vin de la persoane fizice. Nu este vorba doar de cruci din piatra, deoarece dezvoltarea unor astfel de comenzi ar trebui sa fie direct proportionala cu numarul deceselor! Se cauta diverse mozaicuri, marmura pentru placaje, semineuri, coloane, bai, scari si alte produse, iar comenzile au inceput sa vina si din alte judete, orasul Simeria incepand sa fie cunoscut pe piata produselor din piatra si marmura.
O problema exista totusi, si anume cea a procurarii materiei prime, adica a pietrei. In acest scop, fiecare se descurca cum poate, iar la acest capitol toti producatorii sunt scumpi la vorba.
Deoarece comenzile vin de la Marmosim, iar acestea ar putea fi sistate. Piatra poate fi achizitionata in blocuri mari, la pretul de 2,2 milioane pentru cal. a III-a, iar in cazul unor blocuri deteriorate, cu fisuri sau cu alte defecte, pretul este redus. Marmosim mai vinde blocuri de stanca, la pretul de 454.000 tona, iar o tona de mozaic costa 753.000 lei. Cea mai ieftina cruce din marmura la Marmosim costa 2,5 milioane lei.