Companiile româneşti din industria de apărare şi aviaţie ar putea avea acces gratuit, timp de patru ani, la un sistem internaţional de licitaţii online. Propunerea vine din partea unei firme londoneze cunoscute în România în special în urma scandalului iscat în jurul achiziţionării a două fregate din flota britanică. La mijlocul acestei luni, compania britanică BAE Systems a anunţat că intenţionează să lanseze în România un sistem de licitaţii online de care să ben
Companiile româneşti din industria de apărare şi aviaţie ar putea avea acces gratuit, timp de patru ani, la un sistem internaţional de licitaţii online. Propunerea vine din partea unei firme londoneze cunoscute în România în special în urma scandalului iscat în jurul achiziţionării a două fregate din flota britanică.
La mijlocul acestei luni, compania britanică BAE Systems a anunţat că intenţionează să lanseze în România un sistem de licitaţii online de care să beneficieze în special firmele din industria de apărare şi cea de aviaţie. Sistemul respectiv este pus la dispoziţie de un partener de afaceri al BAE Systems, numit Epicos. La rândul lor, cei de la Epicos colaborează cu un alt sistem online, Exostar, în care s-au grupat, încă din anul 2000, cinci companii mari: Boeing, BAE Systems, Lockheed Martin, Raytheon şi Rolls Royce.
Acesta este „terenul“ afacerilor online la care ar putea avea acces firmele româneşti. Concret, sistemul cu pricina, implementat deja în 14 ţări (Grecia, Lituania, Malaezia, Cehia, Finlanda, Austria, Ungaria, Elvetia, Olanda, Chile, Brazilia, Israel, Portugalia şi Slovenia) oferă acces la piaţa din industria de apărare şi aviaţie. Se pot face tranzacţii cu orice, de la şuruburi, la avioane şi tancuri. Nu numai firmele de profil pot profita. De pildă, o fabrică de textile ar putea participa la o licitaţie pentru realizarea unor uniforme pentru armată.
Iar ritmul tranzacţiilor online e ameţitor: 175.000 pe săptămână şi o valoare de 35 de miliarde de dolari pe an. Aceasta este oferta BAE Systems, o companie care a înregistrat, potrivit recent anunţatelor rezultate financiare din 2006, vânzări de aproape 14 miliarde de lire sterline.
Partea interesantă însă abia vine. Compania britanică speră să poată implementa sistemul Epicos-Exostar în contul datoriei din contractul de offset încheiat la achiziţionarea de către Ministerul Apărării Naţionale a două fregate de la Marina Regală Britanică. Tranzacţia s-a parafat prin BAE Systems, firmă care s-a obligat, prin contractul offset, să aducă în România investiţii în domeniul apărării egale cu 80 – 90 la sută din valoarea contractului prin care au fost cumpărate fregatele. BAE systems avea, în 2002, când s-a făcut tranzacţia, cinci ani la dispoziţie să-şi achite această obligaţie. Până în ianuarie 2007, BAE Systems s-a achitat de această datorie într-o proporţie infimă. În plus, asupra acestei afaceri şi asupra firmei britanice au planat suspiciunile unei mite uriaşe, investigată atât la Londra, cât şi la Bucureşti, fără niciun rezultat, deocamdată.
În acest moment, firma britanică este în negocieri cu Ministerul Economiei şi Comerţului referitor la acest subiect. BAE Systems şi Epicos spun că vor pune sistemul la dispoziţia a 60 de firme româneşti, desemnate de oficialii de la Bucureşti, gratuit, timp de patru ani. Contactaţi de „Capital“, reprezentanţii celor două companii au evitat să spună care este valoarea, în cifre, a contractului dintre ele şi despre ce investiţie ar fi vorba în România. Potrivit unor surse, o firmă care şi-ar cumpăra licenţă pentru sistemul online ar plăti pentru aceasta 20.000 de dolari. Un calcul bazat pe această informaţie duce la concluzia că BAE Systems ar trebui să achite 4.800.000 de dolari pentru ca 60 de firme româneşti să folosească gratuit şi fără nicio altă obligaţie, timp de patru ani, sistemul.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului ne-au declarat că urmăresc „să sprijine interesele operatorilor economici şi să obţină informaţii complete şi veridice despre companie, pe baza cărora vor formula un punct de vedere cu privire la oportunitatea promovării platformei pe piaţa românească de profil“.
Sunt companii româneşti interesate de acest proiect. De pildă, Dumitru Sîiu, directorul executiv al Avioane Craiova SA, consideră că serviciile oferite de Epicos sunt folositoare. În ce măsură implementarea acestui sistem în contul datoriei din contractul offset este o soluţie bună pentru România, rămâne ca autorităţile să decidă.
60 de firme ar putea beneficia de sistemul de licitaţii online în domeniul apărării şi aviaţiei pe care BAE Systems intenţionează să-l aducă în România
Fregatele, corupţie la nivel înalt şi un dosar penal „secretizat“
CONTRACTUL În 2002, printr-o hotarâre de guvern, Ministerul Apărării Naţionale a achiziţionat, contra sumei de 116 milioane de lire sterline din credit extern şi prin negociere cu o singură sursă, două fregate de la Marina Regală Britanică.
MITA În iunie 2006, presa londoneză dădea tonul unui scandal de proporţii ce avea legătură cu fregatele cumpărate de statul român. Mai precis, ziarele au scris despre o mită de nu mai puţin de 7 milioane de lire sterline ce ar fi însoţit parafarea contractului pentru achiziţionarea fregatelor. O bună parte din mită ar fi ajuns în contul unui politician din România.
ANCHETA În paralel cu investigaţiile autorităţilor londoneze, la Bucureşti s-a deschis un dosar pe această temă. De la biroul de presă al Departamentului Naţional Anticorupţie am aflat doar că se lucrează in continuare la caz şi că „fiind un dosar mai delicat“, anchetatorii români „îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii pe acest subiect“.