Industria de profil din SUA nu resimte efectele crizei economice. Numărul de angajaţi din acest domeniu a crescut cu 200.000 de persoane în ultimele douăsprezece luni, deşi şomajul face ravagii în sectorul financiar şi în alte industrii.
Datele publicate de către Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite arată că, în ultimele patru trimestre, economia americană a pierdut aproximativ 700.000 de locuri de muncă, iar numărul şomerilor s-a majorat în aceeaşi perioadă cu 1,9 milioane de persoane. La sfårşitul lunii septembrie, peste nouă milioane de americani erau în şomaj, număr de două ori mai mare decåt tot efectivul de salariaţi din Romånia.
Dar, chiar şi în contextul actualei crize economice, care afectează majoritatea statelor occidentale, şi după ce sute de mii de locuri de muncă din domeniul tehnologiei au fost mutate în ultimii ani în ţări ca India, China sau chiar Romånia, industria de IT americană continuă să îşi sporească numărul de angajaţi. În trimestrul al treilea al lui 2008, efectivul acestora a depăşit pentru prima dată în istorie numărul de patru milioane de persoane. Conform datelor oficiale, în sectorul IT din Statele Unite lucrau în trimestrul al treilea al acestui an 4,1 milioane de salariaţi, cu peste 200.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu peste 600.000 mai mulţi decåt în anul 2006.
Din ce cauză piaţa forţei de muncă din acest domeniu se menţine favorabilă, în timp ce din restul economiei nord-americane continuă să vină veşti negative, iar şomajul creşte foarte repede de la lună la lună? În primul rånd, pentru că industria IT joacă un rol deosebit în creşterea productivităţii celorlalte sectoare. Atåt în perioade de boom economic, cåt şi în cele de recesiune, firmele şi instituţiile care încearcă să diminueze costurile implementează diferite sisteme pentru a automatiza activitatea şi pentru a creşte eficienţa. În plus, forţa de muncă din sectorul de tehnologia informaţiei este mai ferită de concedieri în perioadele de criză pentru că organizaţiile nu pot funcţiona eficient fără sistemele de IT, iar cånd corporaţiile operează disponibilizări, alte categorii de angajaţi, cum ar fi cei din departamentul administrativ sau de marketing, sunt trecute primele pe listă.
În acest context, în care cererea de forţă de muncă bine calificată se menţine foarte puternică, este normal ca şomajul în råndul specialiştilor în tehnologia informaţiei să fie la cote reduse. Datele publicate de Biroul de Statistică a Muncii din SUA arată că, în trimestrul al treilea din 2008, şomajul în domeniul IT era de aproximativ 2,3%, în timp ce la nivelul economiei naţionale depăşea 6,1%. În plus, în unele subdomenii ale sectorului de tehnologia informaţiei, cum ar fi administrarea bazelor de date, şomajul era foarte aproape de zero, în timp ce efectivul de salariaţi se ridica la 105.000 persoane. Şi cele 1,08 milioane de persoane care în septembrie erau angajate ca ingineri de software aveau puţine motive să se teamă că îşi vor pierde locul de muncă, avånd în vedere că numărul şomerilor cu această specializare se ridica la numai 17.000, adică un nivel al şomajului de numai 1,6% în această branşă.
În aceste condiţii, pentru a menţine un echilibru pe piaţa forţei de muncă din domeniul tehnologiei, guvernul american a operat în primăvara lui 2008 unele modificări în ceea ce priveşte angajarea străinilor specializaţi în inginerie, matematică sau tehnologia informaţiei, în vederea simplificării procedurilor prin care aceştia obţin permisiunea să lucreze în Statele Unite. Astfel, absolvenţii străini ai facultăţilor americane, specializaţi în aceste domenii, au permisiunea de a lucra în SUA, fără a solicita o viză de muncă, un număr de 29 de luni după finalizarea studiilor, în loc de 12 luni cåt fusese norma pånă în primăvara acestui an.
Un lucru este cert: după ce ani de-a råndul industria de IT a oferit unele dintre cele mai bune salarii, şi în vreme de criză economică, specialiştii acestui domeniu par să beneficieze de condiţii mult mai favorabile pe piaţa muncii decåt alte categorii profesionale.
146 de milioane de angajaţi lucrau în Statele Unite în trimestrul al treilea al acestui an, cu 700.000 mai puţini decåt în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu peste 6% mai mulţi decåt în trimestrul trei din 2000