Organizaţia Patronală a Retailerilor din România atrage atenţia asupra unei situaţii extrem de grave din domeniu, pe care nici procedura privind şomajul tehnic nu o va putea rezolva.
Industria de retail din România, mai ales cea nealimentară, se află într-o situaţie critică în acest moment şi se confruntă cu lipsă aproape totală a veniturilor.
Cosmin Savu Cristescu, secretarul executiv al Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL), explică situaţia şi atrage atenţia că şomajul tehnic va fi decontat cu întârziere, potrivit procedurilor adoptate, iar acest lucru va cauza “o problemă serioasă de supravieţuire a majorităţii firmelor”.
“Retailul nu mai are venituri de la începutul lunii martie”
“Din procedura care a fost introdusă cu privire la decontarea şomajului tehnic rezultă că acest şomaj tehnic se decontează după mai bine de două luni de zile de când trebuie plătit de către angajatori. Începând cu săptămâna 6 martie, toată industria de retail a rămas aproape integral fără venituri.
Or, dacă şomajul tehnic al lunii aprilie, de exemplu, va fi decontat cel mai devreme de a doua jumătate a lunii iunie, în condiţiile în care retailul nu mai are venituri de la începutul lunii martie, avem o problemă serioasă de supravieţuire a majorităţii firmelor”, a declarat oficialul RORETAIL pentru Digi24.
Cosmin Savu Cristescu spune că patronatele din retail au toată disponibilitatea pentru a discuta cu Guvernul României, în vederea găsirii unor soluţii cât mai rapide.
RORETAIL grupează peste 500 de magazine din România, cu peste 3.000 de angajaţi, care comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale.