România are circa 2 milioane de angajați în industrie, relevă datele Eurostat. Aceasta înseamnă un stoc de 2.200 de roboți industriali instalați, conform cifrelor Federației Internaționale de Robotică. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboți la 10.000 de muncitori, economia românească are nevoie așadar de circa 10.000 de roboți industriali.

"Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial", a declarat Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania daneză care a inventat robotul industrial capabil să lucreze alături de angajat.

"Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată. Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie", a menționat Stănese.

Roboții colaborativi (coboții) pot fi programați și de către persoane fără experiență. Deoarece coboții nu necesită împrejmuiri de siguranță, angajații pot lucra nemijlocit alături de ei. Durata de amortizare a investiției pentru roboții UR este de 195 de zile

Universal Robots, o parte din Teradyne Inc., cu sediul în Boston, are sediul în Odense și are filiale și birouri regionale în S.U.A., Spania, Germania, Singapore, Cehia, India și China. Universal Robots are peste 300 de angajați la nivel global. Compania are o cotă de piață de 85-90% pe piața roboților colaborativi.

De la lansarea primului robot UR în decembrie 2008, compania a înregistrat o creștere considerabilă datorită roboților ușor de utilizat, vânduți acum în peste 50 de țări din întreaga lume. Perioada medie de amortizare a investiției este de numai 195 de zile – este cea mai rapidă din industrie.