Industria eoliană offshore își dă mâna cu industria globală a pescuitului. Fermele piscicole își dau mâna cu turbinele eoliene plutitoare. Noul proiect multifuncțional se află sub umbrela startup-ului suedez Hexicon.
Industria eoliană offshore își dă mâna cu industria globală a pescuitului
Fermele piscicole își dau mâna cu turbinele eoliene plutitoare. Noul proiect multifuncțional se află sub umbrela startup-ului suedez Hexicon. Un proiect revoluționar de energie curată ar putea face casă bună cu industria eoliană și industria pescuitului. Compania suedeză Hexicon este cunoscută deja în lumea energiei eoliene pentru conceptul său unic de turbină dublă pentru proiectele plutitoare offshore.
Acum, compania analizează modul în care sectorul în plină dezvoltare poate împărți mai bine oceanele cu industria esențială a pescuitului. În comparație cu ingineria necesară plasării și operării turbinelor masive offshore, această idee pare mult mai ușor de realizat. Cel puțin așa susține Hexicon.
Fermele piscicole vor fi amplasate între platformele turbinelor, ancorate pe loc
Fermele piscicole vor fi amplasate între platformele turbinelor, ancorate pe loc. Sistemele de capturare a peștilor vor fi aruncate până la 70 de metri și vor fi verificate. Capturile vor fi apoi transportate pe coastă cu o navă, susține compania.
Este un soi de alianță între industriile eoliene și industria piscicolă pe care liderii Hexicon o consideră necesară pentru a stimula creșterea eoliană offshore, protejând, în același timp, o sursă vitală de hrană, relatează TheCooldown.
„Fructele de mare și energia eoliană offshore sunt două industrii de care Suedia va avea nevoie mai mult, în viitor. De aceea vrem să găsim modalități de a combina aceste două piese”, a declarat CEO-ul Freja Offshore, Magnus Hallman.
Cuștile ar urma să fie amplasate într-un parc eolian, la aproximativ 25 de mile de coasta suedeză
Freja, un dezvoltator de energie regenerabilă din Suedia, împreună cu producătorul norvegian de cuști pentru pești subacvatici Subfarm, se numără printre întreprinderile implicate în proiect. Acestea ar urma să fie amplasate într-un parc eolian, la aproximativ 25 de mile de coasta suedeză.
Coasta de vest a Europei este un centru al activității eoliene. Dezvoltatorii din Danemarca se pregătesc să cheltuiască mai bine de un miliard de dolari pentru a crea insule și a gestiona mai bine energia generată de eforturile eoliene masive. Proiectele offshore se desfășoară în largul coastelor a 19 țări. Electricitatea de la acele turbine a reprezentat 7,1% din energia eoliană mondială în 2022, potrivit Consiliului Global pentru Energie Eoliană.
Energia regenerabilă este crucială pentru reducerea poluării aerului, care are impact și asupra Mării Nordului, între Europa de Vest și Regatul Unit.
Conceptul companiei Hexicon are potențialul de a ajuta ambele industrii
The Guardian scria, anul trecut, în septembrie, că apele din această regiune se încălzesc în ritm rapid, efect direct al supraîncălzirii planetei, amenințând supraviețuirea peștilor. Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume se bazează pe peștii sălbatici, a raportat World Wildlife Fund.
Conceptul companiei Hexicon are potențialul de a ajuta ambele industrii. Instalațiile offshore atrag adesea pești și crustacee, deși navele nu pot naviga între turbine. Conceptul de „coș” reprezintă o oportunitate, în timp ce oferă energie mai curată, susțin experții.
Eforturile de energie regenerabilă pot completa alte industrii
Conform companiei, este cel mai bun exemplu de a transforma sistemul energetic în metode de generare mai prietenoase cu planeta. Programele solare comunitare permit consumatorilor să profite de beneficiile energiei curate, fără panouri pe acoperiș. Acestea ar putea ajuta oamenii să economisească, anual, aproximativ 15% la facturile de electricitate, evitând poluarea aerului. În plus, este o veste bună și pentru oceanele care se încălzesc.
„Când vine vorba de eforturile eoliene suedeze, proiectul de turbină/pescuit offshore este un exemplu al modului în care eforturile de energie regenerabilă pot completa alte industrii, chiar și în condițiile dificile ale Mării Nordului”, susține compania.
„Prin asocierea cu energia eoliană, putem reduce și mai mult amprenta ecologică, deoarece mare parte a infrastructurii este deja aici”, a declarat Karl C. Strømsem, președintele consiliului de administrație al Subfarm.