Pentru elaborarea acestor strategii, reprezentantii firmelor au luat in considerare potentialul pietei autohtone si consolidarea continua a acestui segment. Daca in ceea ce priveste compania Sicomed, cel mai mare producator local de medicamente, planurile de investitii trebuie sa mai astepte pana la finalizarea procesului de achizitie derulat de firma ceha Zentiva, pentru ceilalti jucatori importanti de pe piata, lucrurile sunt clare. Compania farmaceutica Labormed Pharma, spr
Pentru elaborarea acestor strategii, reprezentantii firmelor au luat in considerare potentialul pietei autohtone si consolidarea continua a acestui segment.
Daca in ceea ce priveste compania Sicomed, cel mai mare producator local de medicamente, planurile de investitii trebuie sa mai astepte pana la finalizarea procesului de achizitie derulat de firma ceha Zentiva, pentru ceilalti jucatori importanti de pe piata, lucrurile sunt clare.
Compania farmaceutica Labormed Pharma, spre exemplu, a anuntat saptamana trecuta o investitie de opt milioane de euro intr-o noua unitate de productie in Bucuresti.
Fabrica, ce va deveni operationala la jumatatea anului viitor, este proiectata si construita in acord cu normele de buna practica de fabricatie europene (EU GMP). Capacitatea de productie rezultata va fi de peste 1,5 miliarde de comprimate anual, iar portofoliul de produse care va fi realizat cuprinde peste 100 de medicamente. “Unitatea are o suprafata desfasurata de 6.000 metri patrati si este alcatuita din patru corpuri, in care se afla administratia, laboratoarele de control, hala de fabricatie, depozitul si zona tehnica”, a precizat Xeni-Camelia Dicu, director general al companiei.
La randul sau, producatorul clujean de medicamente Terapia a planificat, pentru anul viitor, investitii de peste zece milioane de dolari. “O parte din bani vor fi alocati pentru construirea unui nou depozit pentru produse finite si a unei cladiri pentru ambalarea produselor farmaceutice finite”, a spus Stephen Stead, director general al companiei. O alta parte va fi investita in centrul de bioechivalenta si laboratorul-pilot de dezvoltare a noi produse farmaceutice. Vor fi alocate fonduri si pentru imbunatatirea suplimentara, conform standardelor GMP, a facilitatilor de productie, dar nu vor fi uitate nici departamentul comercial sau consolidarea infrastructurii informatice a companiei.
Investitiile pe platforma Terapia pentru un nou depozit si o noua cladire destinata ambalarii produselor farmaceutice finite solide (capsule, tablete) sunt in derulare. “Finalizarea acestor proiecte se va concretiza in cresterea cu 50% a capacitatii de depozitare si majorarea cu 100% a capacitatii de ambalare a produselor finite”, precizeaza Stephen Stead.
si compania Ozone Laboratories continua programul de investitii in valoare de 14 milioane de euro, inceput in 2004. Sumele vor fi destinate, in principal, cresterii portofoliului de produse si sprijinirii partenerilor locali. Dar reprezentantii companiei iau in calcul si crearea de noi parteneriate cu producatori locali. “Pana la sfarsitul anului viitor, portofoliul Ozone va fi extins de la 110 la 170 de produse”, a declarat Dan schiopu, directorul general al companiei. Pana in prezent, Ozone Laboratories a incheiat patru parteneriate locale cu producatorii de medicamente Fabiol Bucuresti, Mark Pharmaceutics Iasi, Bioeel Targu Mures si Santa Brasov.
Un alt exemplu este cel al companiei A&D Pharma, care si-a propus sa investeasca noua milioane de euro in construirea unui nou centru logistic in Bucuresti, ce va include si sediul central al grupului. “Acesta va fi cel mai mare si mai modern centru logistic in domeniul farmaceutic din tara si unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei”, spune Dragos Dinu, CEO A&D Pharma. Suprafata terenului este de aproximativ cinci hectare, iar suprafata pe care se va construi, 20.000 de metri patrati. In plus, compania va continua investitiile in construirea de depozite Mediplus proprii. Reteaua de farmacii Sensiblu se va dezvolta in continuare in directia acoperirii teritoriale a tuturor judetelor tarii. “In mod deosebit, anul viitor ne vom uita catre segmentele de nisa (orase de dimensiuni medii si mici – sub 50.000 de locuitori) si catre mediul rural”, completeaza Dragos Dinu.
tinand cont de faptul ca piata farmaceutica autohtona este in acest moment subdimensionata si ca interesul investitorilor straini este in crestere, un lucru este cert: toti jucatorii din domeniu doresc sa-si dezvolte afacerea.
STRUCTURA PIETEI FARMACEUTICE IN 2005*
Desi cu o crestere mai putin spectaculoasa, piata romaneasca de productie si distributie a medicamentelor se afla in continuare pe un trend ascendent. Estimarile Cegedim indica, pentru acest an, o valoare totala de 3,7 miliarde lei noi, fata de 3,4 miliarde lei noi cat a fost in 2004. Cea mai mare crestere o va avea, si de aceasta data, segmentul de retail.
SURSA: CEGEDIM