Investitorii privesc pe termen mai lung
Martie este prima lună în care pe grupa fondurilor de obligaţiuni a atras subscrieri nete mai mari decât cea a fondurilor monetare, 59 milioane lei vs. 15 milioane lei, semn că investitorii privesc către plasamente pe termen mai lung. Totuşi, cei mai mulţi bani au mers în martie, potrivit AAF, către fondurile denominate în euro – subscrieri nete de 120 milioane lei echivalent.
“Vedem primele semne că fondurile de obligaţiuni încearcă să recupereze decalajul faţă de fondurile monetare. Randamentele pe 12 luni pe care le înregistrează fondurile de obligaţiuni, coroborat cu o percepţie îmbunătăţită asupra riscului, se resimt în extinderea orizontului investire, de la 3-6-12 luni – în cazul fondurilor monetare, spre multianual – în cazul fondurilor de obligaţiuni”, ne-a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management.
Neacşu speră ca aceste prime semne să se confirme treptat într-o tendinţă, astfel încât să se mai echilibreze situaţia fondurilor monetare cu cea a fondurilor de obligaţiuni.
De asemenea, şeful Erste Asset Management estimează că în acest ritm nu ar fi exclus ca industria fondurilor deschise de investiţii să atinga pragul de 2 miliarde euro la finalul anului.
Fondurile de obligaţiuni, cele mai rentabile din industrie
La sfârşitul primului trimestru, activele nete ale fondurilor monetare se cifrează la 3,3 miliarde lei (pondere de 53,6%), iar cele ale fondurilor de obligaţiuni – la 1,1 miliarde lei (o cotă de 18,1%).
Cele mai bune randamente anuale dintre fondurile de obligaţiuni le înregistrau BCR Obligaţiuni (8,6%), Certinvest Obligaţiuni (8,4%) şi BT Obligaţiuni (7,7%).
În cazul fondurilor monetare, cele mai bune randamente pe ultimele 12 luni le afişau Raiffeisen Monetar (8,2%), Certinvest Monetar (8,1%), BCR Monetar (7,8%) şi OTP CommodisRO (7,6%).
Practic, randamentele înregistrate de fondurile de obligaţiuni sunt cele mai bune pe medie din întreaga industrie a fondurilor mutuale deschise.
Fondurile de diversificate, randamente mixte
Activele fondurilor diversificate au ajuns la 326 milioane lei la sfârşitul primului trimestru din acest an, cu 32 milioane lei peste nivelul de la sfârşitul anului, in condiţiile în care subscrieri nete au fost de 13 milioane lei.
Cel mai performant fond diversificat este detaşat Carpatica Global, cu un randament anual de 10,6%, urmat de BRD Diverso (7,9%) şi BRD Acţiuni (7,2%). La polul opus, cele mai slabe performanţe le-au înregistrat Zepter Acţiuni (-8,5%), Fortuna Clasic (-8%) şi Certinvest Dinamic (-6,4%).
Fondurile de acţiuni, preponderant pe minus
Potrivit AAF, grupa fondurilor de acţiuni a ajuns la active nete de 245 milioane lei la sfârşitul lunii martie, în creştere cu 20 milioane lei faţă de decembrie 2010, în condiţiile în care subscrierile nete au fost zero. Practic, evoluţia ascendentă din primul trimestru nu a făcut decât să tempereze randamentele anuale negative.
Fondurile de acţiuni cu cele mai slabe performanţe anuale sunt Active Dinamic (-19,2%), Raiffeisen Acţiuni (-14,3%) şi BT Maxim (-13,3%). Doar KD Maximus şi BT Index ROTX au reuşit să aibă randamente anuale positive, de 2,4%, respectiv de 2%.
Fondurile în euro, cele mai căutate de investitori
Grupa altor fonduri, care înglobează fondurile denominate în euro, se pare că a fost cea mai atractivă din industrie în luna martie, atragând subscrieri nete de 120 milioane lei, adică 61% din cât a atras întreaga industrie. Cei mai mulţi bani au mers către BRD Euro Fond şi Raiffeisen Europlus, fonduri ale căror active nete au avansat cu 18,3 milioane euro, respectiv 12 milioane euro.
Şi pe primele trei luni fondurile în euro au fost cele mai căutate de investitori, atragând subscrieri nete de 237 milioane lei echivalent, adică 41% din cât a atras toata industria fondurilor mutuale deschise.
Activele nete ale fondurilor în euro au ajuns la 1,16 miliarde lei (circa 317 milioane euro). Aceste fonduri sunt preferate în general de investitorii mari, dată fiind şi valoarea unei unităţi de fond, de 50-200 euro. Ca randamente anuale, Raiffeisen Confort are 7%, în vreme ce Raiffeisen Euro Plus figurează cu 4,5%.
Grupa fonduri de fonduri, în care intra doar BCR e avansat, figurează cu active nete de 10 milioane lei.
Fondurile închise de investiţii aveau la sfârşitul lunii martie active nete de 226 milioane lei, astfel că împreună cu fondurile deschise de investiţii valoarea cumulată a activelor nete a urcat la 6,38 miliarde lei.