”În 2006 se fabricau în România circa 315 milioane de cutii de medicamente pentru piața internă, iar pentru 201 vorbim de aproximativ 190 de milioane de cutii, o scădere în valoare de 125 de milioane sau de 40%”, spune acesta.
Între 2006 și 2009 medicamentele fabricate în România aveau o marjă de distribuție mai mică decât cele importate. Altfel spus, se poate vorbi de disparița unui capital de lucru esențial pentru dezvoltarea și modernizarea pe termen lung a industriei farmaceutice românești.
”Valoarea cumulată, într-un cincinal, a producției industriale farmaceutice evaporate este de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei. Această sumă reprezintă circa 10% din baza monetară de creștere a salariilor bugetarilor cu 16% începând cu 1 iunie și de reducere a CAS cu 5%, începând din 1 iulie 2012”, explică Damian.
De altfel, în ultimii doi ani producătorii locali de medicamente, activi într-o piață evaluată la 2,5 miliarde de euro, au început să caute piețe noi unde să-și ducă produsele.
Acum, valoarea totală a medicamentelor care ies din România depășește 150 milioane de euro, mult mai puțin față de importuri, care au ajuns la 1,8 miliarde de euro, conform datelor din piață. Cu paranteza că în România funcționează circa 30 de fabrici de medicamente, care produc peste 300 milioane de unități de generice în fiecare an.
Industria locală de medicamente, dependentă de importuri
15 martie 2012, 21:54
Ultima modificare în 15 martie 2012, 23:54
Industria locală de medicamente a trecut prin schimbări semnificative în ultimii ani, ajungând, în prezent, dependentă de importuri chiar și pentru cele mai banale preparate, potrivit lui Dragoș Damian, CEO Terapia Ranbaxy.
Etichete: importuri,
industrie,
medicamente,
Terapia Ranbaxy
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook