Mulți români se întreabă cum se va schimba industria pescuitului în acest an, față de 2020, inclusiv în contextul pandemiei. Răspunsul este greu de dat, chiar și de cei care studiază acest aspect, deoarece s-a observat că în acest an, China și-a redus temporar prezența pe piața de prelucrare, peștele a devenit mai scump, iar consumul a scăzut.
Peștele reprezintă unul din cele mai importante alimente pe care oamenii le apreciază și pe care acum le refuză. Odată cu creșterea prețurilor, puterea de cumpărare a scăzut.
În prezent, există anumite opțiuni de finanțare europeană care se adresează în principal sectorului acvaculturii offshore sau de coastă, la Marea Neagră. Despre acest sector se spune că oferă produse de bună calitate, ce respectă standardele înalte, cu privire la protecția consumatorilor, sănătatea animală și sustenabilitatea mediului.
Aceste oportunități de finanțare „au ca scop consolidarea sectorului pescuitului, realizarea unui pescuit durabil ce poate fi o investiție bună și în viitorul pescarilor și al lucrătorilor în domeniunul pescuitului„, spune Virginijus Sinkevičius – comisar european pentru mediu, oceane și pescuit.
Coronavirusul a lovit extrem de greu pescuitul în 2020, însă lumea a recunoscut și faptul că de multă vreme, pescuitul intensiv și poluarea crescândă a mărilor și oceanelor duc la epuizarea rapidă a resurselor naturale, în sectorul pescuitului. În ultimile decenii, pescuitul de pește și de fructe de mare a fost una dintre cele mai dezvoltate surse de alimente bogate în proteine, din lume.
În rândul populației din România, în special al bărbaților, s-a răspândit un fel de hobby – pescuitul de agrement. În prezent, această activitate pentru timpul liber este preferată îndeosebi de oamenii care vor să se bucure de o vacanță la aer curat și nu o văd neapărat ca pe o modalitate de a avea provizii de pește pentru consum. Mulți bărbați petrec weekend-ul la pescuit, pe malul unui iaz, baltă sau altă întindere de apă, unde există pește din abundență, pentru a nu distruge un ecosistem fragil. Ei se organizează din timp, cu scule profesionale și accesorii de top, precum umbrela pentru pescuit.
Mulți români au un sezon preferat pentru a merge la pescuit și mai ales, atunci când condițiile meteorologice sunt favorabile practicării acestei activități de agrement. Ei au tendința de a asocia peștii cu anotimpurile, pentru că știu deja când se prind mai bine anumite specii de pești și țin cont și de perioadele de prohibiție.
În România, s-a observat că pescuitul este un mod de relaxare. Aici, pe bălți și lacuri, se bucură de pescuit oamenii de toate vârstele. Unii români văd pescuitul ca pe o activitate de familie, sau un mod de a petrece vacanța într-un loc minunat din natură.
Un alt aspect observat la români este acela de a fi secretoși. Ei se laudă cu experiențele de la pescuit, dar rareori împărtășesc locația exactă unde au prins capturi mari, sau ce momeală au folosit. Cei care au experiență de câțiva ani, știu exact care sunt locurile cele mai bune de pescuit, pentru diferite specii de pești.
Românii se bucură de pescuit și de natură an de an, ei astfel scăpa de stres și de problemele care îi apasă în viața de zi cu zi. Uneori nici nu mai contează dacă pescuiesc sau nu, pentru că este cu adevărat o plăcere să contemple priveliști spectaculoase în regiuni superbe din țara noastră, cum sunt:
- Delta Dunării (Lacul Babina, Merheiul Mare și Merheiul Mic, Canalul Crișan, Canalul Caraorman, Lacul Lumina, Lacul Roșuleț)
- Lacul Barai, Lacul Ştiucilor, Lacul Mărtineşti, Lacul Căprioara
- Balta Sărulești, Lacul Colibița, Lacul Paltinu, Balta de la Mihăilești, etc.
Pescuitul este o activitate plină de satisfacții, la care se adaugă și beneficiile oferite de natură, pentru starea fizică, mentală și în general pentru sănătate.