Au venit în România cu 15 ani în urmă. Mai întâi au achiziționat o hală de circa 3.000 mp cu 1,5 mil. dolari. În anul următor, ieșeau pe poarta unității de la Chișineu-Criș, județul Arad, primele utilaje agricole fabricate de italienii de la Maschio-Gaspardo. Aceștia au avut nevoie de doar 10 ani să demonstreze că lideri pot fi oriunde.
În 2013, compania Maschio-Gaspardo de la Arad este recunoscută oficial ca „producătorul numărul 1 de utilaje agricole din România“. În Italia, poziția de lider și-au consacrat-o cu mulți ani în urmă. Prima unitate de producție, care de altfel le poartă și numele, au înființat-o frații Egidio şi Giorgio Maschio în anul 1964. Acesteia i-a urmat încă două în Italia, iar 30 de ani mai târziu au achiziționat și firma Gaspardo, cea mai veche fabrică din Italia, care din secolul XIX produce semănătoare. În prezent, grupul Maschio-Gaspardo are șase fabrici, trei în Italia și câte una în România (2002), China (2005) și India (2011). Cu peste 1.800 de angajați, grupul a ajuns la o cifră de afaceri de 300 mil. euro. Pe plan local, afacerile Maschio-Gaspardo au depășit anul trecut 36 mil. euro, iar, pentru acest an, italienii și-au propus o creștere de două cifre și trecerea pragului de 40 mil. euro.
Tot mai mult
La fabrica de la Chișineu-Criș au fost produse anul trecut aproape 2.500 de utilaje agricole, iar în primele nouă luni ale acestui an producția a ajuns la 2.800 de utilaje. În prezent, numărul de angajați a ajuns la 450 de persoane, față de 326 de angajați câți erau la finele anului trecut și de patru ori mai mulți decât în anul 2010. „Conform planului de dezvoltare, ne dorim să ajungem la 550 de persoane în 2020“, a menționat, săptămâna trecută, Mirco Maschio, președintele Grupului Maschio-Gaspardo, în cadrul unui eveniment care a marcat încheierea unui acord financiar cu Eximbank.
Mai mult de două treimi din utilajele produse la Arad iau calea exportului, principala piață a companiei fiind Rusia. La fabrica arădeană, Maschio -Gaspardo produce diferite echipamente pentru tractoare (scarificatoare, grape cu discuri, cultivatoare cu dinţi și prese de balotat). Pe lângă utilajele fabricate la Chişineu-Criş, Maschio-Gaspardo distribuie în România utilajele fabricate în celelalte puncte de producţie ale grupului italian. Clienţii companiei sunt fermierii mari, care cumpără utilaje pentru a lucra suprafeţe extinse de teren, dar şi fermierii mici şi mijlocii. „Am ales România ca locație pentru operațiunile noastre pentru că ne oferă un acces facil către pieţele cheie din Europa Centrală şi de Est și suntem deciși să continuăm investițiile aici pentru a ne consolida poziția de top pe piața pe care activăm“, a mai spus președintele grupului Maschio-Gaspardo.
14 mil. de euro de la EximBank pentru dezvoltare
Dezvoltarea companiei arădene nu se oprește aici, a ținut să menționeze Mirco Maschio. Cu fondurile obținute de la Eximbank, italienii vor să extindă hala de producție, care se întinde în prezent la 8.600 mp ca urmare a unei investiții de 10 mil. euro demarată în 2014, și să construiască o clădire de birouri care să cuprindă și zona de primire clienți.
„În condițiile în care producătorii de mașini și utilaje agricole se poziționează ca vectori ai evoluției sectorului agricol, ne bucură faptul că, încheind acest acord de finanțare, EximBank poate susține îmbunătăţirea performanţei exploataţiilor agricole și modernizarea agribusiness-ului românesc“, a declarat Traian Halalai (foto stânga), președintele executiv al EximBank. Potrivit acestuia, agricultura românească dispune de un potenţial imens de dezvoltare, însă, pentru exploatarea acestuia și creşterea competitivităţii în domeniu, sunt necesare investiții care să îmbunătăţească performanţele, să revitalizeze zonele rurale și să creeze locuri de muncă.