Contribuții pozitive la formarea PIB în primul semestru au avut toate ramurile economice, cu excepția construcțiilor. Nici sectorul agricol sau intermedierile financiare nu au avut contribuție pozitivă la formarea PIB, conform datelor INS.
Cele mai mari contribuții au venit din industrie, cu 1,7%, comerț cu ridicata și amănuntul (1,5%), Informațiile și comunicațiile (0,8%) și activitățile profesionale cu 0,7%.
Totuși, cea mai mare pondere la formarea PIB o are industria, cu 23,3%, comerțul, cu 19,5%, administrația publică, cu 12,6%, și IT&C, cu doar 6%.
“Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,7% contribuind cu 5,0% la creşterea PIB”, se menționează în comunicatul INS.
Astfel, INS confirmă declarațiile analiștilor care trăgeau semnale de alarmă, arătând că avem o creștere economică periculoasă, care se bazează in mare parte pe consum.
Chiar și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explica în urmă cu puțin timp că ar trebui să ne îngrijoreze majorarea PIB.
Potrivit datelor INS, o contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,7%), consecinţă a creşterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 10,0%.