Piața românească de siderurgie și-a revenit în partea a doua a anului trecut, după ce a avut o ”perioadă mai slabă”. Trendul de creștere va fi păstrat și în 2017, influențat direct de evoluția prețurilor la nivel european.
Anul trecut, producătorii europeni de oțel au profitat de creșterea prețurilor pe măsură ce stimulentele adoptate de autoritățile chineze au stabilizat economia, iar factorii de decizie din întreaga lume au promis că vor susține creșterea economică. Potrivit publicațiilor internaționale, prețurile la oțel au crescut cu peste 50%, în timp ce cotațiile de referință la minereu de fier și cărbune siderurgic s-au dublat. În acest context, grupul ArcelorMittal, prezent și în România, a avut un profit net de 1,8 miliarde de dolari în 2016, comparativ cu pierderi de 7,9 miliarde de dolari în exercițiul precedent. Grupul a profitat și de eforturile autorităților europene și americane de a-și proteja piețele de exporturile chineze la prețuri de dumping.
Potrivit analiștilor din piață, consumul de oțel va crește în 2017 datorită revenirii cererii pentru consumul real. ”Indicatorii economici sunt stabili. În prezent, consumul de oțel este în scădere, dar cred că, în viitorul apropiat sunt perspective de creștere. Consumul privat îşi menţine supremaţia în consumul total. Deși mereu ne confruntăm cu riscuri și incertitudini, totuși cred că piața de oțel se va stabiliza în 2017”, spune Romano Del Negro, director general Frankstahl România.
Atenție la prețurile practicate
Pe de altă parte, potrivit lui, companiiile care fac parte din distribuția de oțel trebuie să aibă foarte mare grijă cu privire la prețurile practicate și la serviciile oferite. Cu alte cuvinte, sunt perspective de creșteri de venituri , dar doar la companiile foarte bine structurate, cu politici de preț bine stabilite și strategii bine proporționate. ”În prezent, prețul materiilor prime este în creștere. Probabil se va stabiliza la un anumit nivel. Evident, aceste creșteri vor genera și creșterea prețului de oțel și cotațiile internaționale. Trebuie să creștem în mod sustenabil atât consumul de oțel, cât și investițiile din domeniu. Invesiţiile publice rămân totuși modeste”, mai spune Del Negro.
În prezent, cei mai mari jucători din România (ArcelorMittal Galaţi, Tenaris Silcotub Zalău, Mairon Galaţi, TMK-Artrom, COS Târgovişte) au împreună peste 10.000 de angajaţi. Pentru 2016, deși nu și-au publicat toți veniturile, reprezentanți din piață spun că diferențele nu sunt foarte mari față de anul precendent. Asta înseamnă că, cei cinci jucători au avut afaceri cumulate mai mari de 8 miliarde de lei, în 2016.
”2016 a fost un an de progres pentru ArcelorMittal, caracterizat de îmbunătățirea condițiilor de pe piață, o contribuție puternică din partea programului nostru Action 2020 și măsuri din partea guvernului pentru a soluționa problema comerțului incorect”, spunea Lakshmi N. Mittal, directorul general al ArcelorMittal, citat de Bloomberg. De altfel, ArcelorMittal se așteaptă ca, anul acesta, consumul mondial de oțel să înregistreze o creștere cuprinsă între 0,5% și 1,5%, după un avans de 1% anul trecut.
Și combinatul siderurgic Alro Slatina a trecut pe profit anul trecut şi a raportat un rezultat net de 67 de milioane de lei comparativ cu o pierdere netă de 24 de milioane de lei, în 2015. De asemenea, profitul operaţional s-a situat la 170 de milioane de lei, faţă de 157 de milioane de lei, în 2015. Totodată, potrivit datelor companiei, cifra de afaceri a fost de 2,1 miliarde de lei, în uşoară scădere comparativ cu anul precedent, când a atins 2,3 miliarde de lei. ”Investiţiile realizate de-a lungul anilor în tehnologie şi în reducerea consumurilor specifice, precum şi în extinderea gamei de produse şi creşterea calităţii ne-au ajutat să revenim pe profit după mai mulţi ani consecutivi de pierdere, într-o perioadă încă dificilă pentru industria noastră”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA.
Exporturi mai mici în 2016
Cât despre export, în primele zece luni din 2016 România a exportat fier şi oţel în sumă de 1,424 miliarde de euro, o valoare cu 13,3% mai mică faţă de cea din 2015, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Importurile de fier şi oţel s-au cifrat la 2,054 miliarde de euro, fiind cu 8,9% mai mici comparativ cu cele din perioada ianuarie – octombrie 2015, înregistrându-se astfel un deficit de 630 milioane de euro pe acest segment. Grosso modo, potrivit Ministerului Economiei, valoarea totală a comerţului internaţional al României, în primele 10 luni ale anului 2016, a fost de peste 103,43 miliarde euro, în creştere cu 5,3% faţă de primele zece luni ale anului precedent.