La începutul acestei luni, ANRE a publicat structura amestecului de gaze naturale avizată pentru luna aprilie, care includea o pondere de 4% a gazelor de import pentru consumatorii industriali. Această pondere este una dintre cele mai mici din istoria ANRE.
Spre exemplu, în aprilie 2013, piaţa a consumat 15% gaze naturale de producţie internă, iar, în aceeaşi lună din 2012, ponderea importurilor a fost de 21,5%, potrivit rapoartelor lunare postate pe site-ul ANRE.
La finele acestei săptămâni, ANRE a publicat din nou structura amestecului de gaze pentru aprilie, iar ponderea importurilor avizată de Autoritate a fost recalculată la 6,5%.
Restul consumului, adică 93,5%, provine din producţia internă de gaze.
Pentru populaţie şi pentru termocentralele care livrează energie termică utilizatorilor casnici, ponderea importurilor a rămas aceeaşi din estimările de la începutul lunii, respectiv 2%. Gazele autohtone vor avea o pondere de 98%.
ANRE mai estimează o cerere totală de gaze la nivel naţional de 10,1 milioane de MWh la nivelul lunii aprilie, faţă de 8,7 milioane de MWh, cât arăta prognoza de la începutul lunii.
Noua estimare este mai mare chiar şi decât consumul din luna aprilie a anului trecut, când România a utilizat 9,3 milioane de MWh.Agerpres