În urma cercetărilor științifice asupra posibilităților de profilaxie a demenței s-a constatat că, atât absența consumului, cât și consumul abuziv de alcool reprezintă factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv, arată Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
Consumul moderat de bere poate reprezenta una dintre modalitățile ce ar putea reduce riscul apariției declinului cognitiv și, ulterior, al demenței, concluzionează un studiu privind procesul de îmbătrânire. Studiul, publicat în jurnalul științific al Academiei Americane de Neurologie, a reliefat faptul că pentru persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară care au băut maximum un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decât în cazul persoanelor cu insuficiență cognitivă ușoară care sunt abstinente sau non-consumatori de bere. Insuficiența cognitivă este o etapă de tranziție între stadiul de îmbătrânire normală și cel de demență și este folosită pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi ușoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezintă niciun handicap semnificativ.
Cercetătorii au evaluat consumul de bere și incidența insuficienței cognitive ușoare la 1.445 de subiecți. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficiență cognitivă ușoară și a urmărit evoluția lor spre stadiul de demență. Participanții, cu vârste cuprinse între 65 și 84 ani, au fost tinuți sub observație timp de trei ani și jumătate.