Acest exerciţiu se va derula în perioada 18 noiembrie – 6 decembrie pentru a face faţă unei crize care loveşte Alisia, care a fost situată în apropiere de Etiopia, Kenya, Rwanda şi Uganda, scrie Agerpres.

Prevăzând lansarea unor misiuni civile şi militare, el va fi organizat pentru prima dată de către Serviciul de acţiune externă al UE pe baza unui nou ”demers global” privind situaţiile de criză stabilit prin Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, precizează un comunicat.

Exerciţiul ”vizează testarea şi evaluarea în totalitate a structurilor de gestionare a crizei cu scopul de a ameliora capacităţile Europei într-un mediu cu o evoluţie rapidă”. Nici o forţă militară nu va fi mobilizată cu această ocazie, dar exerciţiul va include pentru prima dată delegaţii ale UE în zona vizată şi va fi întreprins de la Bruxelles şi din capitale europene.

UE a efectuat mai multe exerciţii de gestionare a crizei începând din 2002, inclusiv unul cu NATO în 2007, precum şi exerciţii militare din 2005.