Inteligența Artificială va rezolva sau va exacerba problema inegalității din lume?

Inteligența Artificială va rezolva sau va exacerba problema inegalității din lume? Lumea se află în pragul unei noi revoluții tehnologice. Inteligența artificială pătrunde din ce în ce mai mult în fiecare aspect al vieții noastre, cu sisteme inteligente, care transformă modul în care trăim și lucrăm. Cu toate acestea, scrie Forbes, potențialele ramificații sunt uriașe.

Publicația se întreabă dacă ne putem aștepta la un viitor distopic, pe măsură ce locurile de muncă ale oamenilor sunt preluate de inteligența artificială și roboți. Sau, din contră, IA poate ajuta la crearea unor soluții inovatoare la cele mai stringente probleme ale lumii?

Unele dintre cele mai interesante întrebări gravitează în jurul impactului pe care îl va avea IA asupra societății pe termen lung. Știm că la nivel global, inegalitatea crește pe măsură ce decalajul dintre bogați și săraci crește. Unii cred că AI poate oferi soluții la acest lucru prin creșterea eficienței și scăderea costurilor, îmbunătățind în cele din urmă accesul la servicii și oportunități de bază care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească viața.

IA va exacerba probleme

Pe de altă parte, alții cred că IA va exacerba problemele cu care se confruntă mulți din săracii planetei, canalizând, în continuare, accesul la bogăție și resurse pentru cei mai bogați. Este clar că aceasta este o problemă complexă care implică mulți factori, așa că lucrurile trebuie analizate din perspectiva ambelor tabere.

De ce ar putea IA să ducă la noi inegalități?

Cei îngrijorați că inteligența artificială va extinde decalajul dintre cei care au și cei care nu au, citează mai multe argumente de raționament.

Unul este că accesul la tehnologie este deja concentrat în mâinile celor bogați. Studiile au constatat că cei mai puțin înstăriți nu au adesea acces la instrumentele digitale, cum ar fi computerele și accesul la internet, necesare pentru a profita de beneficiile IA, care pot îmbunătăți viața.

În plus, multe sisteme IA sunt dezvoltate și deținute de companii tehnologice multinaționale bogate, care controlează cine are acces la ele. Datele care alimentează analiza AI și luarea deciziilor sunt, de asemenea, mai ușor accesate de către cei care au resursele pentru a le recolta, stoca și procesa.

inteligență artificială cu miros, robot
SURSA FOTO: Dreamstime

Cel mai mare pericol pentru aceste categorii profesionale

Apoi, este problema siguranței locului de muncă și concedierilor. Se observă adesea că locurile de muncă cele mai expuse riscului de automatizare tind să fie locuri de muncă cu venituri mai mici. Exemplele citate frecvent includ lucrătorii din call center, șoferii și funcționarii de introducere a datelor.

Deși Forumul Economic Mondial anticipează că vor apărea noi locuri de muncă pentru cei disponibilizați în urma automatizării, acestea ar putea fi job-uri cu calificare superioară, care necesită educație și formare, potențial în afara accesului celor cu resurse limitate. Există pericolul ca acest lucru să ducă la concentrarea impactului nociv al AI și al automatizării în țări și regiuni mai puțin dezvoltate sau mai dezavantajate din punct de vedere economic.

Potențialul AI de a provoca inegalități din cauza părtinirii algoritmice

În cele din urmă, nu poate fi ignorat potențialul AI de a provoca inegalități din cauza părtinirii algoritmice. S-a observat că părtinirea datelor poate duce la discriminare față de grupurile care sunt deja dezavantajate.

De exemplu, Amazon a retras un algoritm AI conceput pentru a evalua solicitanții de locuri de muncă după ce și-a dat seama că ar putea discrimina candidații de sex feminin pentru joburi tehnice, pentru că mai puține femei aplică pentru aceste locuri de muncă. Asta a însemnat că femeile care au aplicat au avut mai puține șanse să se potrivească cu profilul candidaților și să fie respinse!

Cum ar putea IA să ne facă mai egali?

Cheia acestui argument este că promisiunea AI de a crește eficiența ar putea duce, în cele din urmă, la o reducere a costului multor bunuri și servicii esențiale de care avem nevoie. Accesul la alimente mai ieftine, cazare de mai bună calitate și servicii educaționale îmbunătățite ar putea ajuta oamenii să fie mai sănătoși și să iasă din sărăcie.

De asemenea, promite să îmbunătățească eficiența și accesul la asistență medicală. O trecere către îngrijirea preventivă, mai degrabă decât cea reactivă, datorită algoritmilor AI predictivi, ar putea însemna că mai multe boli pot fi identificate într-un stadiu incipient, când tratamentul este mult mai puțin costisitor. Aceste economii de costuri vor duce, teoretic, la o reducere a costurilor generale de asistență medicală și la rezultate mai bune pentru pacienți.

Rezolvarea egalității sociale într-o lume alimentată de IA?

Adevărul este că nicio tehnologie nu este în mod inerent bună sau rea. Potențialul său de a fi benefic sau dăunător pentru societate depinde în mare măsură de modul în care alegem să o folosim. Având în vedere acest lucru, dacă IA are ca rezultat o pierdere sau un câștig privind egalitatea depinde de o serie de factori.

În primul rând, este problema unei IA responsabile. Acesta este principiul conform căruia IA ar trebui dezvoltată pentru a fi etică, sigură, imparțială, transparentă și responsabilă. Când vorbim despre egalitate, înseamnă o atenție mai mare aspra impactului pe care l-ar putea avea asupra vieții oamenilor care sunt deja marginalizați și dezavantajați.

În plus, guvernele vor trebui să-și asume o parte din povară. Va depinde de ele să se asigure că dezvoltarea IA etică și responsabilă este încurajată și răsplătită, punând în același timp și bariere pentru a limita impactul dăunător al IA.