Înainte de rezultatele financiare ale SIF-urilor, indicele BET-FI a reuşit şase sesiuni consecutive de creştere, în care a recuperat peste 1.000 de puncte. Evoluţia a fost contrară mersului general al pieţei, principalii indici fiind roşii toată săptămâna. BET-FI însă a „recuperat“ toate pierderile celorlalţi în şedinţa de vinerea trecută, când a scăzut 6,2%. S-au speriat oare investitorii de profiturile mici raportate? Rezultatele preliminare ale SIF‑urilor indică o scădere majoră a profiturilor faţă de anii anteriori. Micşorarea rezidă, în principal, din provizionarea deprecierii activelor din portofoliu, prevăzută în regulamentele de funcţionare a acestora. În cazul în care în rezultatele auditate ale SIF-urilor vor fi scăzute din profit provizioanele, este clar că dividendele aferente anului trecut vor fi ca şi inexistente. Picajul de vineri devine, astfel, mult mai uşor de înteles.
Cum se poate explica însă evoluţia celorlalte acţiuni de la BVB? Săptămâna trecută a fost cea de-a doua din acest an cu indicii pe minus de la început până la sfârşit, iar BET şi BET-C au atins noi minime anuale. Rezultatele financiare pentru anul trecut se înscriu în aşteptări. Majoritatea sunt pozitive, cu cifre de afaceri şi profituri în creştere. Chiar dacă 2009 va fi un an dificil, cu o depreciere a acestor indicatori, scăderile înregistrate anul trecut de cotaţii ar trebui să fie suficiente. Şi să ne îndreptăm către o perioadă de acumulare în trepte, fără variaţii semnificative în cotaţii. Din păcate, nu ne aflăm într-o situaţie normală de piaţă. Piaţa este dominată de speculatori, deoarece ei sunt singurii care mai speră la câştiguri. Şi acelea, mici şi pe termen foarte scurt, dacă se poate intra-day.
Situaţia este dificilă şi pe plan internaţional. Pierderile principalilor indici se apropie de zece procente faţă de finele anului trecut. În top se situează japonezii, cu o depreciere de aproximativ 13%. Deocamdată, nu putem decât spera că se vor găsi soluţii pentru deblocarea sistemelor financiare, iar economiile statelor dezvoltate se vor opri din scădere. Dar nu trebuie să uităm că inerţia mastodonţilor economici este imensă, iar modificările de direcţie se fac foarte greu.