Inevitabil, tulpina indiană va ajunge în România. Cercetător: Va îngreuna întoarcerea noastră la normalitate

coronavirus vaccin

Un cercetător român în imunologie de la Universitatea Oxford din Marea Britanie analizează riscurile pe care tulpina indiană de COVID-19 le prezintă şi cum ar putea afecta aceasta situaţia epidemiologică din România. Totul vine în contextul focarului descoperit în Popeşti-Leordeni, la mai mulţi cetăţeni indieni veniţi să muncească în ţara noastră.

Cu o zi în urmă, vă relatam că a fost descoperit un focar de COVID în Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov, lângă Capitală, fiind vorba de cetăţeni indieni sosiţi în România să muncească la două firme din această localitate.

Mulţi dintre cei depistaţi pozitiv au variantele britanice sau indiene de COVID-19 în organism, transmitea INSP într-un comunicat. În prezent, 18 cetăţeni indieni se află internaţi la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”.

“Au fost carantinaţi şi vor rămâne izolaţi până când boala lor se va încheia”

Managerul acestei unităţi medicale, dr. Simin Aysel Florescu, spune că aceşti pacienţi sunt în stare bună, nu au forme severe ale bolii şi, foarte important, nu reprezintă un pericol pentru cei din jur.

“Este vorba despre 18 pacienţi de origine indiană care se aflau deja în carantină, conform regulilor pe teritoriul românesc, şi care s-au pozitivat în carantină şi au fost aduşi la noi în spital.

Chiar dacă vin din India, asta nu înseamnă că au tulpina mutantă, ca dovadă niciunul dintre ei nu are tulpina mutantă indiană, au alte tulpini dintre cele care circulă în Europa în momentul ăsta, şi sunt în stare bună, niciunul nu are formă severă de boală şi în mod practic şi teoretic ei nu reprezintă pericol pentru nimeni, pentru că au fost carantinaţi şi vor rămâne izolaţi până când boala lor se va încheia.

Au fost internaţi separat până când am avut rezultatele secvenţierii şi au rămas separaţi până când se vor externa. Nu există motive de îngrijorare pentru că aceşti pacienţi au fost carantinaţi conform tuturor regulilor şi româneşti şi internaţionale epidemiologice, au fost carantinaţi încă din clipa în care au intrat pe teritoriul României şi izolaţi în spital când au devenit pozitivi, aşa că nu este niciun pericol pentru nimeni”, a declarat managerul de la “Victor Babeş” pentru news.ro.

Mai devreme sau mai târziu, varianta indiană va ajunge în România. Nu putem preveni asta

Pe de altă parte, Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, consideră că este inevitabil ca tulpina cu dublă mutaţie din India să ajungă şi în ţara noastră, iar asta ar putea îngreuna revenirea noastră la normalitate. Totuşi, România nu se poate compara cu India şi în mod sigur nu se va ajunge la situaţia tragică de acolo.

“Mai devreme sau mai târziu, tulpina respectivă, dacă deja este suficient de răspândită la nivel global, va ajunge şi la noi. Deja a ajuns, de altfel, şi acest lucru din păcate nu-l putem preveni în acest moment. (…) Cu siguranţă că, dacă această nouă tulpină indiană va intra şi va deveni dominantă în circulaţia din România se va înregistra o creştere a numărului de cazuri, tocmai pentru că ea este mai infecţioasă.

“Dacă nu va fi gestionată în mod corespunzător, va îngreuna întoarcerea noastră la normalitate”

Nu vom ajunge să avem explozia din India tocmai pentru că la noi nu există densitatea mare a populaţiei care există în unele zone din India, accesul la sănătate este mult mai bun faţă de foarte multe zone din India, comparaţia este greu de făcut. Ce este cert este că, dacă această nouă tulpină nu va fi gestionată în mod corespunzător, va îngreuna întoarcerea noastră la normalitate.

Totuşi, din câte am înţeles, mutaţiile respective au fost evaluate în mod independent la alte tulpini şi încă vaccinurile rămân foarte bune. Rezultatele preliminare arată că vaccinul rămâne destul de bun şi faţă de această tulpină.

Pericolul acestei tulpini va fi nu doar încetinirea noastră de a reveni la normalitate, prin acest potenţial pericol la vaccin, ci pur şi simplu prin numărul de infecţii, printre care, din păcate, vor fi fatalităţi”, a precizat cercetătorul Ştefan Dascălu.

Sursă foto: Dreamstime