Inevitabilul s-ar putea produce: Grecia, în faliment parțial

Liderii statelor din zona euro, reuniţi joi într-un summit extraordinar la Bruxelles, sunt foarte aproape de un acord privind ajutorarea economiei Greciei, a cărei datorie imensă ameninţă stabilitatea întregii economii europene.

Potrivit proiectului de acord, zona euro ar urma să reducă volumul datoriei greceşti – care în prezent este estimată la 350 miliarde de euro – prin implicarea creditorilor privaţi, aşa cum doreşte Germania. Printre opţiunile aflate în analiză se află răscumpărarea datoriei ţării de către creditorii privaţi, astfel încât valoarea totală a datoriei publice să se reducă. Acest lucru ar putea fi realizat inclusiv prin Instrumentul European de Stabilizare Financiară (EFSF), ceea ce ar reprezenta o premieră şi în acelaşi timp o concesie făcută Franţei în acest caz.

O altă opţiune discutată joi de liderii celor 17 ţări din zona euro ar fi un schimb al obligaţiunilor greceşti aflate pe piaţă pentru altele cu o scadenţă mai îndelungată.

Este avută în vedere, de asemenea, prelungirea de la 7 ani şi jumătate la cel puţin 15 ani a duratei împrumuturilor pentru ţări în dificultate, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, cu posibilitatea creşterii acestei durate până la 30 de ani şi reducerea ratei dobânzii de la 4,5% la 3,5%. Măsurile vizează prevenirea răspândirii crizei la alte ţări cu economii vulnerabile din zona euro sau cu nivel foarte mare al datoriei publice, precum Italia (140% din PIB).

Înaintea reuniunii de joi a zonei euro, liderul Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a dezvăluit la sosirea la Bruxelles, că este improbabilă includerea unei taxe pe activităţile bancare în cel de-al doilea program de ajutor pentru economia greacă. ”Am impresia că nu există un acord privind taxa bancară”, a spus Juncker. El a adăugat că orice acord ar trebui să includă mai multă ‘flexibilitate’ referitoare la Instrumentul European de Stabilitate Financiară (EFSF) şi că nu este exclusă intrarea parţială în incapacitate de plată a Greciei. ‘Nu poate fi exclusă niciodată o asemenea posibilitate, dar trebuie făcut totul pentru a evita acest lucru’, a precizat liderul Eurogrupului. Acesta a dat noi asigurări că ‘euro nu este în pericol’ în ciuda puternicelor turbulenţe provocate de criza datoriei în ultimele săptămâni. ‘Aceasta rămâne o monedă stabilă. (…) Acum avem nevoie de o soluţie globală pentru Grecia’ pentru a pune ţara la adăpost pentru o perioadă durabilă, a mai spus Jean-Claude Juncker.

Primul program de asistenţă financiară internaţională, convenit în luna mai a anului trecut de Grecia cu UE şi FMI, se ridică la 110 miliarde de euro şi a fost acordat pentru o perioadă de trei ani.