Medicii avertizează asupra pericolelor la care ne expunem în contextul gerului din această perioadă. Variațiile de temperatură sunt o problemă, mai ales pentru grupele de risc.
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra pericolelor la care suntem expuși în timpul valului de ger care afectează țara, cu temperaturi ce pot coborî până la -18, -20 de grade. Specialistul avertizează asupra variațiilor bruște și brutale de temperatură, cu impact semnificativ mai ales asupra grupelor de risc, precum persoanele peste 65 de ani, cei sub 5 ani și cei cu probleme cardiovasculare sau neurologice.
Valul de ger ne poate pune chiar viața în pericol
Medicul a explicat că aceste variații pot agrava afecțiuni existente și pot ascunde cazuri severe sub simptome polimorfe. De asemenea, a subliniat riscul crescut de infarct, menționând că la -10, -15 grade, riscul crește cu aproximativ 30%.
Ciuhodaru a atras atenția și asupra riscului de accident vascular cerebral, insistând asupra importanței recunoașterii simptomelor precum fața asimetrică, asimetria la ridicarea antebrațelor și dificultățile în vorbire.
„Sunt temperaturi de infarct pentru că asta se întâmplă în această perioadă. O scădere de un grad sub temperatura de îngheț înseamnă creșterea riscului de infarct cu aproape 2%, ceea ce înseamnă că la -10, -15 grade, cum sunt acum la Iași, riscul de infarct crește cam cu 30%.
Gândiți-vă că vântul, umezeala, fac ca temperaturile resimțite să fie și mai scăzute, iar efectele frigului să fie și mai importante.
Pe de altă parte, este riscul de accident vascular cerebral și nu neglijați simptomele: față asimetrică atunci când rugați pacientul să zâmbească, asimetria la ridicarea antebrațelor sau dificultăți în a spune ceva. Timpul în care trebuie să vă prezentați la urgențe este extrem de scurt pentru că nediagnosticat și netratat la timp se ajunge la complicații majore sechelare”, a spus medicul.
Evitați consumul de alcool în această perioadă
Medicul a evidențiat pericolele pentru bărbații tineri supraponderali, sedentari sau fumători, subliniind că riscul de infarct miocardic crește în aceste condiții. În plus, a avertizat asupra pericolului hipotermiei, recomandând populației să evite consumul de alcool în această perioadă, având în vedere accentuarea pierderilor de căldură.
„Spuneam că sunt temperaturi de infarct. Gândiți-vă că într-o astfel de situație când dimineața încerci să-ți cureți mașina, constatăm că sunt foarte mulți bărbați tineri care nu se știau cu patologie cardiovasculară, care în schimb sunt supraponderali, sedentari sau fumători la care riscul de infarct miocardic crește corespunzător.
Pe de altă parte, hipotermia este un ucigaș tăcut. Atenție! Mare atenție! Nu consumați alcool în această perioadă! Pierderile de căldură sunt accentuate, apreciat cu dificultate pericolul, iar pe vremea asta, cu vânt, umezeală, frig, ne putem rătăci cu mare ușurință, cădea, autoaccidenta”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru la Antena3 CNN.
Ciuhodaru a făcut un apel la prudență, sfătuindu-i pe oameni să nu se lase copiii sau animalele de companie singure în mașină, în contextul condițiilor actuale de vreme extremă.
Avertizare ANM de ger pentru toată țara
Amintim că, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul zilei în opt județe din sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. În același timp, o informare de ger vizează întreaga țară și este valabilă până joi dimineața.
În intervalul 9 ianuarie, ora 10:00 – 11 ianuarie, ora 10:00, e în vigoare o informare privind vremea rece în întreaga țară, cu temperaturi geroase în noaptea de marți spre miercuri, mai ales în nord, centru și est. Minimele termice vor oscila între -21 și -20 de grade în estul Transilvaniei, iar în noaptea de miercuri spre joi, în special în est și centru, temperaturile vor ajunge la -16 grade.