Adevărul despre bolnavii de COVID! Nu își mai pot reveni niciodată. Sechelele pe care nu le poți elimina

În cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, Valeriu Ghejorghiță a vorbit despre motivul pentru care există încă oameni care își pierd viața din cauza coronavirusului. De asemenea, secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a precizat că cei care supraviețuiesc formelor grave, au parte de sechele toată viața lor.

”Am mai spus și data trecută – varianta Omicron are o virulență mai redusă, dar asta nu înseamnă că nu generează cazuri grave și nu generează decese. Avem cazuri confirmate în toată Europa, avem procente stabilite că riscul de deces este mai mic decât în cazul variantei Delta, dar acest risc nu este zero, cu atât mai mult în cazul persoanelor care sunt vulnerabile și care nu sunt protejate prin vaccinare.

Avem cazuri, din păcate, în continuare de forme severe, de internări la ATI și decese generate de varianta Omicron – acest lucru este o certitudine. Tocmai de aceea, în opinia noastră, persoanele vulnerabile ar trebui să ia în calcul în mod serios vaccinarea. Nu trebuie să plecăm de la ideea că vaccinat sau nevaccinat riscul de infectare este similar – este important rezultatul infectării.

Una este să ai doar un test pozitiv, să fii asimptomatic sau minim simptomatic și să stai cinci zile acasă, și alta este să devi infectat și să faci o formă gravă care după 7-8 zile de la apariția bolii necesită internare la ATI”, spune medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Schelele, un alt aspect important

Șeful DSU a completat că schelele sunt un aspect important în ceea ce privește persoanele care au făcut o formă gravă a bolii, subliniind că aceste sechele pot fi extrem de dăunătoare oamenilor. De asemenea, Raed Arafat a mai spus că nu există dovezi că se poate scăpa de aceste sechele.

”Și mai e un aspect care nu trebuie uitat – dacă faci formă gravă sau formă intermediară, rămâi și cu sechele care pot să fie pe durată lungă. Dacă faci o formă ușoară la acest moment stai cinci zile doar, dacă faci o formă intermediară sau gravă, chiar dacă ai supraviețuit, ai sechele care se dovedesc a fi din ce în ce mai serioase și pe durată lungă și nu se dovedește neapărat că ele ar fi posibil să le elimini complet. Vaccinarea te ajută și la prevenirea acestor forme și la faptul că dacă te vindeci rămâi cu sechele care o să-ți afecteze viața pe durată foarte lungă”, spune Raed Arafat.

Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național a precizat care sunt riscurile la care se expun cei care fac o formă intermediară sau gravă a bolii. Valeriu Gheorghiță a precizat că din ce în ce mai multe studii arată ”un risc de infarct miocardic cu un risc de insuficiență cardiacă, un risc de AVC la mai mult de un an de la trecerea prin boală”.

”Lăsând la o parte schelele directe legate de infectare, din păcate, tot mai multe studii arată un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic cu un risc de insuficiență cardiacă, un risc de AVC la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire”, a declarat acesta, în cursul zilei de joi.