Deși până acum se credea că demența este un atribut al vârstei înaintate, cercetătorii vin cu o nouă teorie. Un nou studiu a dezvăluit un alt factor care poate contribui la riscul apariției acestei boli care afectează milioane de oameni: infectarea cu o combinație de virusuri din aceeași familie.
Cercetătorii de la Universitatea Tufts și de la Universitatea din Oxford au publicat de curând o descoperire importantă în ”Journal of Alzheimer’s Disease”.
Virusul care provoacă herpes oral, responsabil pentru declanșarea anumitor cazuri de demență
Folosind un model de cultură de țesut uman 3D al creierului, ei au demonstrat că virusul herpes simplex (HSV) poate, în anumite circumstanțe, declanșa boala Alzheimer, cea mai întâlnită formă de demență. Ei au identificat HSV-1, tipul de herpes simplex care provoacă herpes oral, ca fiind responsabil pentru declanșarea anumitor cazuri de demență, potrivit Bestlifeonline.
HSV-1 cauzează mai ales herpes oral și este responsabil pentru erupții cutanate la nivelul gurii și al feței, în timp ce HSV-2 cauzeaza de cele mai multe ori herpes genital sau chiar focare ale afecțiunii.
Infecția și cu virusul varicelo-zosterian și cu herpes simplex crește riscul
Cu toate acestea, HSV-1 nu acționează singur. Cercetătorii spun că persoanele infectate cu herpes simplex au avut mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer doar când au fost infectate și cu virusul varicelo-zosterian (VZV), din familia Herspesviridae, care provoacă în mod obișnuit varicelă și zona zoster. Cercetătorii spun că prezența celui de-al doilea virus poate „activa” herpes simplex „pentru a pune în mișcare fazele incipiente ale bolii Alzheimer”.
O secvență de evenimente pe care virusurile le creează pentru a pune boala în mișcare
Deși cercetătorii au explorat corelația dintre HSV-1 și Alzheimer de zeci de ani, acest nou studiu subliniază „secvența de evenimente pe care virusurile le creează pentru a pune boala în mișcare”.
„Rezultatele noastre sugerează o cale către boala Alzheimer, cauzată de o infecție cu VZV care creează declanșatori inflamatori și activează HSV în creier”, a declarat Dana Cairns, cercetător la Tufts și co-autor al studiului „Deși am demonstrat o legătură între activarea VZV și HSV-1, este posibil ca și alte evenimente inflamatorii din creier să trezească HSV-1 și să conducă la boala Alzheimer”, spune ea.
Autorii studiului adaugă că, de obicei, HSV există, latent, în creier, „dar atunci când este activat duce la acumularea de proteine și beta-amiloid și la pierderea funcției neuronale, caracteristice pacienților cu Alzheimer”.
Demența poate fi prevenită
În multe cazuri, demența poate fi prevenită. Măsurile preventive pentru reducerea riscului de demență includ exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă, renunțarea la fumat și la alcool, menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și tratarea altor afecțiuni subiacente.
Cu toate acestea, este important de reținut că această combinație de viruși declanșează demența numai dacă provoacă un anumit răspuns inflamator. „Legătura dintre HSV-1 și boala Alzheimer apare doar în momentul în care HSV-1 a fost reactivat pentru a provoca răni și alte afecțiuni inflamatorii dureroase”, notează autorii studiului.
Activarea repetată a HSV-1 duce la creșterea inflamației creierului și a producției de plăci și leziuni cognitive, care determină apariția demenței. Experții sugerează acum că se poate reduce riscul de demență și prin vaccinarea împotriva VZV, prevenind astfel reactivarea.