Variante mai noi de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, pot deveni mai aeropurtate pe măsură ce evoluează, potrivit unui studiu recent, citat de Jerusalem Post.
Persoanele infectate cu tulpina Alpha expiră în aer de 43 până la 100 de ori mai multă încărcătură virală
Persoanele infectate cu tulpina Alpha expiră în aer de 43 până la 100 de ori mai multă încărcătură virală, în comparație cu cele infectate cu tulpina originală COVID-19, susțin cercetătorii de la Universitatea din Maryland, in studiul publicat în revista Clinical Infectious Diseases.
Cercetarea a constatat că încărcătura virală din aer provenită de la pacienții cu varianta Alpha a fost de 18 ori mai mare.
Cantitatea de virus expirată în aer scade cu 50% dacă se poartă o mască
Cercetătorii au descoperit și că acoperirea feței cu măști reduce cantitatea de virus expirată în aer cu aproximativ 50%.
„Știm că varianta Delta care circulă acum este chiar mai contagioasă decât varianta Alpha”, spune dr. Don Milton, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland.
În primele zile ale pandemiei, oamenii de știință nu puteau confirma dacă COVID-19 se poate răspândi prin particule în aer și se credea că se transmite prin tuse și strănut.
”Știam deja că virusul din salivă și tampoanele nazale a crescut în infecțiile cu variantă Alpha. Virusurile din nas și gură pot fi transmise prin pulverizări de picături mari, aproape de o persoană infectată. Dar studiul nostru arată că virusul din aerosolii expirați crește și mai mult”, a declarat unul dintre autorii studiului, Jianyu Lai.
Sursa foto: Dreamstime