CDC a constatat că tulpinile bacteriene se potrivesc, ceea ce sugerează că există o sursă comună pentru infecții. Se pare că sunt strâns legate de tulpinile din Asia de Sud, deși niciunul dintre cei 4 pacienți nu a călătorit în afara SUA, potrivit Prevention.
Două nu aveau factori de risc cunoscuți pentru boală, iar două au murit. „Nu s-a mai întâlnit ca persoanele care locuiesc în SUA să dezvolte melioidoză fără a fi călătorit”, spune William Schaffner, MD, specialist în boli infecțioase.
„Acesta este, în acest moment, o problemă pentru epidemiologi să încerce să-și dea seama ce se întâmplă aici”, spune el. „Cu siguranță este o curiozitate științifică și de sănătate publică”, afirmă Schaffne.
Cum se răspândește melioidoza
Melioidoza (boala Whitmore) este în mare parte o afecțiune care apare în climate tropicale, în special în Asia de Sud-Est și în nordul Australiei, unde este răspândită. Bacteria care cauzează melioidoza se găsește în apă și soluri contaminate și se răspândește la oameni și animale prin contact direct cu sursa contaminată.
Oamenii se infectează prin inhalarea prafului sau a picăturilor de apă contaminate, prin consumul de alimente care au contaminat solul sau prin alt contact cu solul contaminat.
De obicei, simptomele apar la 2-4 săptămâni de la contaminare, dar timpul de manifestare poate varia de la o zi la mai mulți ani. Există mai multe tipuri de melioidoză, fiecare cu simptomele sale.
Care sunt simptomele
Există o gamă largă de simptome ale melioidozei și pot fi clasificate în funcție de faptul dacă cineva are o infecție localizată, o infecție pulmonară, o infecție a sângelui sau o infecție răspândită.
De exemplu, o infecție localizată poate provoca dureri sau umflături într-o anumită parte a corpului, iar o infecție pulmonară se manifestă prin dureri în piept sau tuse. O infecție larg răspândită este asociată cu scăderea în greutate, febră, dureri musculare și dureri de cap.