Infecția cu herpes, posibil legată de vaccinul COVID-19

Infecțiile cu herpes pot fi un efect secundar al vaccinului COVID-19, consideră experții din Israel, potrivit Foxnews. Chiar dacă încă nu există dovezi suficiente, autorii studiului spun că vaccinul ar putea fi un factor declanșator.

Un nou studiu al oamenilor de știință din Israel a identificat șase cazuri ale pacienților care au dezvoltat o erupție cutanată, cunoscută drept herpes zoster, după ce au fost vaccinați cu Pfizer.Studiul a fost publicat în revista Rheumatology.

Herpesul zoster începe ca o erupție cutanată mică, cu mâncărime, dar, dacă nu este tratată, poate provoca leziuni ale nervilor și durere, scrie Jerusalem Post. De asemenea, poate apăarea o senzație de arsură pe piele chiar și după dispariția erupției cutanate. Cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au descoperit că cei cu boli reumatice inflamatorii autoimune prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecția cu herpes.

Din 491 de pacienți, șase persoane, adică 1,2%, au prezentat infecția cu herpes. Cinci dintre ei au dezvoltat herpes zoster după prima doză, iar al șaselea, după rapel.

Nu este însă destul de clar dacă vaccinul a cauzat cazurile de herpes zoster. „Nu putem spune în acest moment că vaccinul este cauza”, a declarat unul dintre autorii studiului. „Dar ar putea fi un factor declanșator la unii pacienți”, a precizat el.

De aceea, sunt necesare cercetări suplimentare, iar pacienții cu boli reumatice inflamatorii autoimune trebuie să fie încurajați să se vaccineze împotriva herpesului zoster înainte de vaccinul anti COVID-19, conform Fox News.