"Venisem să caut o carte în biblioteca Trezoreriei şi am văzut că exista un raft de ‘documente neconsultate". Am vrut pur şi simplu să văd ce se afla în ele’, a povestit pentru AFP Kurt Schuler, un economist al Ministerului de Finanţe american.
Bărbatul, pasionat de istorie, a pus astfel mâna pe importante volume negre datate între 1 şi 22 iulie 1944 şi care fac trimitere la ‘Conferinţa monetară şi financiară a Naţiunilor Unite’, mai cunoscută sub numele de Bretton Woods, oraşul din New Hampshire (nord-estul SUA) care a găzduit summitul.
Cercetând cu atenţie sute de pagini prăfuite, Schuler a descoperit schimburi de replici, uneori tensionate, între delegaţii celor 44 de naţiuni veniţi pentru a bune bazele sistemului financiar internaţional la iniţiativa Marii Britanii şi a reprezentantului său, celebrul economist John Maynard Keynes.
"Când am înţeles că acestea nu fuseseră niciodată publicate, am ştiut că sunt potenţial importante", a adăugat el. La doi ani de la această descoperire, "transcrierile de la Bretton Woods" au fost adunate într-o carte în SUA şi constituie ‘o comoară preţioasă", aşa cum scrie în prefaţă fostul director general al FMI, francezul Kacques de Larosiere.
‘Chiar dacă există mii de pagini scrise despre Bretton Wodds, nimic nu valorează mai mult decât transcrierea directă’, a subliniat el.
Principala lecţie a acestor arhive dezgropate: cele mai aprigi dezbateri din epocă nu sunt prea îndepărtate de cele care animă astăzi FMI.
Contestând o propunere americană, mai multe ţări se opuneau ‘cotelor-părţi’ care le fuseseră alocate şi care ar fi stabilit drepturile lor de vot în cadrul instituţiei.
‘În ciuda discursului extrem de elocvent şi emoţionant al delegatului SUA, (…) ţin să spun că aceste cote-părţi propuse pentru ţara mea sunt inacceptabile’, afirma reprezentantul iranian.
Delegatul chinez urma aceeaşi linie, însă ţinea să afirme că ezită să exprime ‘o notă de discordie’ la respectiva conferinţă.
Însă marile puterile şi-au dat acceptul. ‘Am luat notă cu o mare decepţie că respectivele cote-părţi care ne-au fost stabilite nu răspund aşteptărilor noastre’, afirma Pierre Mendes France, în numele ‘Guvernului provizoriu al Republicii Franceze’.
În opinia sa, Franţa nu-şi vede recunoscută influenţa pe care ‘probabil’ o va exercita după război.
‘Documentul este de o mare valoare istorică’, a declarat pentru AFP Eric Rauchway, istoric la universitatea UC Davis din California.