Miercuri, 8 octombrie 2008, la iniţiativa AVAS, a fost aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Companiei Energetice (CE). Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, a declarat: „Am decis înfiinţarea Companiei Energetice din două motive care mi se par deosebit de importante: pentru a scădea preţul la energie pentru consumatori, prin crearea unei competiţii reale pe piaţa de energie, şi pentru a înfiinţa un actor economic viabil, ce regrupează aproape 50% din capacită
Miercuri, 8 octombrie 2008, la iniţiativa AVAS, a fost aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Companiei Energetice (CE).
Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, a declarat: „Am decis înfiinţarea Companiei Energetice din două motive care mi se par deosebit de importante: pentru a scădea preţul la energie pentru consumatori, prin crearea unei competiţii reale pe piaţa de energie, şi pentru a înfiinţa un actor economic viabil, ce regrupează aproape 50% din capacităţile de producţie de energie electrică. Sunt convins că înfiinţarea Companiei Energetice va genera controverse pentru că există numeroase interese în privinţa pieţei energetice româneşti. Unii doresc ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, să se permanentizeze contractele încheiate în favoarea „băieţilor deştepţi” pe fondul unei lipse de coordonare la nivel energetic. Noi am dorit să creăm un pol energetic, o contrapondere la companiile străine, ce are ca scop creşterea concurenţei pe piaţă şi scăderea preţului energiei şi pentru consumatorii finali, respectiv pentru populaţie.”
Din Compania Energetică vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexele Energetice Rovinari şi Turceni. Compania Energetica nu va include operatorul de transport Transelectrica.
Noua companie se va numi „Electrica”, va avea o capacitate totală instalată de circa 10.000 MGW şi, când va fi pregătită, va fi listată la bursă.
Demararea efectivă a acestui proiect se va face după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă si dupa obtinerea avizului de la Consiliul Concurentei.
Noua societate, creată sub coordonarea Electrica va fi privatizată cu investitori de portofoliu, nu cu un investitor strategic.
Valoarea estimată a CE va fi de aproximativ 20 – 24 miliarde Euro. Listarea la bursa a aproximativ 25% din Companie va asigura fonduri suplimentare de dezvoltare de 4 – 5 miliarde Euro şi va asigura atragerea capitalului privat care să stimuleze performanţa managerială şi eficienţa economică. O astfel de listare este prevăzută să aibă loc în 2 – 3 ani de la înfiinţare.
Cifra de afaceri a noii Companii va fi de aproximativ 2,5 — 3 miliarde Euro, iar profitul operaţional este estimat să atingă 800 mil. Euro în 2012. Această cifră de afaceri va plasa CE pe locul 2 în Romania – după Petrom – şi în primele 25 de companii din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, acest top este dominat de companii din Polonia, Cehia şi Ungaria, iar România este prezentă numai printr-o singură companie – Petrom.
CE se angajează să dubleze cantitatea de energie electrică tranzacţionată pe bursele din România în următorii 3 ani şi, prin aceasta, să susţină mecanismele de piaţă transparente care vor asigura preţuri decente pentru consumatori la standarde de calitate comparabile cu cele din ţările UE. Investiţiile în reţelele de distribuţie vor depăşi 2 miliarde de lei până în 2012. Compania va deţine o capacitate instalată de peste 10.000 MW ceea ce îi asigură capacităţi de producţie comparabile cu marile companii energetice din Europa Centrală şi de Est.
Cu toate acestea, concentrarea pieţei în România (primii 3 jucători vor avea aproximativ 72%) va fi sub media Europeană(de 74%).