Modificarea legii societăţilor comerciale adoptată miercuri de Guvern este un pas înainte pentru formarea celor două companii energetice, contestaţiile putând fi rezolvate după înfiinţarea firmelor.
Guvernul a aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia creditorii societăţilor incluse într-un proces de fuziune sau divizare pot face opoziţie acestei operaţiuni, pentru recuperarea creanţei, dar fără ca formularea acestei opoziţii să aibă ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi fără să poată împiedica realizarea procedurii.
În document se arată că fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale sunt operaţiuni etapizate, fiecare fază având o durată apreciabilă şi ajungându-se astfel ca o fuziune să fie finalizată chiar la un an de la iniţiere, moment la care condiţiile financiare şi caracteristicile circuitului comercial ar putea suferi modificări esenţiale care să pună la îndoială chiar oportunitatea demersului.
Cel mai important impediment îl constituie caracterul suspensiv de drept al opoziţiei, care, în condiţiile volumului extrem de ridicat de cauze aflate pe rolul instanţelor şi în continuă tendinţă de creştere, poate determina şi o amânare pe termen nedeterminat a momentului finalizării operaţiunii.
„Este un pas mare, pozitiv, adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă. Se dă posibilitatea celor două companii energetic, Electra şi Hidroenergetica, să se înregistreze, iar contestaţiile să fie soluţionate după ce firmele funcţionează. Acum se pot organiza adunările generale, consiliile de administraţie pentru a da girul de a înregistra companiile la Registrul Comerţului”, a explicat a declarat Dan Gheorghiu, preşedintele Confederaţiei Române de Petrol, Gaz şi Energie – Concordia.
Creditorii sociali nu vor mai putea bloca fuziunea
Prin ordonanţa adoptată miercuri a fost eliminat caracterul suspensiv al opoziţiei şi s-a decis ca un creditor social să nu poată bloca operaţiunea de fuziune sau divizare.
Creditorul social care are o creanţă certă, lichidă şi anterioară publicării proiectului de fuziune şi care nu deţine deja garanţii are dreptul de a obţine garanţii adecvate sau plata anticipată a creanţei, dacă situaţia financiară a societăţii debitoare sau a societăţii succesoare în drepturi o impune.
Orice astfel de creditor care deţine o creanţă certă, lichidă şi anterioară datei publicării proiectului de fuziune sau de divizare, nescadentă la data publicării şi care nu deţine deja garanţii sau privilegii adecvate aferente creanţei sale poate face opoziţie în vederea garantării satisfacerii creanţei sale, în termen de 30 zile de la data publicării proiectului de fuziune sau de divizare.
Formularea unei opoziţii nu va avea însă ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi nu va împiedica realizarea operaţiunii.
Au fost pornite 19 procese împotriva înfiinţării celor două societăţi
Împotriva înfiinţării celor două societăţi au fost iniţiate în instanţă 19 procese, de către sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şi acţionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica a fost amânată cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţat de autorităţi, respectiv 1 iulie.
Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.
Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Hateg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina.
În Hidroenergetica vor fi integrate şi filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porţile de Fier, Hidroserv Curtea de Argeş, Hidroserv Sebeş.