Inflația și puterea de cumpărare aduc schimbări pe piața financiară. Astfel, la finalul săptămânii trecute, moneda euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Potrivit unei analize realizate de AFP, vineri, euro a scăzut sub nivelul de 1,01 dolari.

Sursa citată precizează că declinul monedei europene se datorează în special inflației. Mai exact, potrivit datelor centralizate de Oficialul European de Statistică, aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro.

Un exemplu prezentat de AFP îl reprezintă petrolul și gazele, care în mod tradițional sunt plătite în dolari. În condițiile în care prețul pentru cele două a explodat în ultimele patru luni de zile, având în vedere războiul din Ucraina, dolarul s-a apreciat și el.

Mai exact, ”este nevoie de mai mulţi euro pentru plata unei cantităţi echivalente de bunuri în dolari”, arată sursa citată.

Efectele creșterii dolarului american

Și Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po, susține că bunurile importante devin mai puțin competitive, drept urmare devin mai scumpe, iar inflația are un rol decisiv aici.

„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

La rândul său, economistul BNP Paribas, William De Vijlder este de părere că ”un efect specific al deprecierii euro în raport cu dolarul este că va”reduce turismul european în special spre SUA”.

Schimbările de pe piața valutară au un efect și asupra companiilor. Mai exact, AFP arată că odată cu efectele deprecierii euro variază în funcţie de cât de dependentă este compania de comerţul exterior şi de energie.

Un director bancar susține că există o competiție strânsă în ceea ce privește evoluția prețurilor.

„Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari. În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate”, spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance.

Există însă și câștigători. Mai exact, potrivit sursei citate, cel mai mare câştigător de pe urma deprecierii monedei euro sunt companiile din industria manufacturieră care îşi exportă produsele în străinătate, dar și cele din industria aerospaţială, automobile, produse de lux şi chimie.

Cine sunt cei mai avantajați în fața schimbărilor de pe piața valutară?

Totodată, Philippe Mutricy subliniază și că ”marii jucători sunt mai bine pregătiţi pentru a face faţă şocurilor”. „Ei cumpără valută în avans la cursuri de schimb avantajoase care le protejează de variaţiile de curs”, spune Mutricy.

Un alt efect al deprecierii monedei euro se resimte în creșterea economică și cea a datoriei. Mai exact, deprecierea monedei euro face preţurile din afara zonei euro mai competitive şi deci stimulează exporturile de bunuri şi servicii europene în străinătate.

De cealaltă parte, referitor la rambursarea datoriilor ţărilor europene, aici, impactul este mai puţin evident. Isabelle Mejean explică că ”un ritm mai susţinut de creştere economică poate „acilita rambursarea datoriei”.

Pe de altă parte, ”numai cu condiţia ca pieţele financiare să considere obligaţiunile europene suficient de sigure, iar dobânzile să rămână scăzute”, adaugă aceasta. În cazul țărilor care au emis obligaţiuni în dolari, o depreciere a valorii euro în raport cu dolarul le majorează costul rambursării datoriilor.

Efectele deprecierii monedei euro asupra BCE

Deprecierea monedei euro se resimte și în rândul băncilor centrale. Analiza realizată de AFP arată că odată cu creșterea inflației, deprecierea monedei euro ar putea face Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze mai rapid dobânzile.

Menționăm faptul că instituţia se pregăteşte deja să majoreze costul creditului în luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani. William De Vijlder precizează că este nevoie de un control asupra inflației galopante actuale, iar măsura este una necesară.

„Putem spune că BCE nu ar fi reacţionat la creşterea preţului materiilor prime, însă provocarea de a redobândi controlul asupra inflaţiei devine şi mai mare deoarece preţurile importurilor a crescut din cauza evoluţiilor cursului de schimb”, subliniază William De Vijlder.

Amintim și că la finalul lunii mai, Banca Franţei avertiza cu privire la deprecierea euro, care ar putea complica eforturile BCE de a ţine sub control inflaţia.