Prețurile materiilor prime agricole au înregistrat scăderi la nivel globaleveniment care a ajutat și la scăderea inflației din România, însă petrolul a revenit pe creștere, ceea ce menține pericolele unor scumpiri în perioada următoare, conform analizei X-Trade Brokers România.
Indicele prețurilor de consum din țara noastră a consemnat o scădere de 0,3% în iunie față de luna anterioară, scădere consecutivă care are loc după aproape doi ani.
"Este prematur să vorbim însă de deflație în condițiile în care în termeni anualizați inflația a încetinit doar la 7,93% de la 8,41%, ritmul atins în mai. Avem însă premisele pentru un proces moderat de inflație, în condițiile în care efectul de bază va fi unul favorabil în a doua jumătate a anului, o dată cu depășirea impactului majorării TVA", spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Scăderea prețurilor la produsele alimentare este unul dintre evenimentele care au tras în jos indicele prețurilor de consum, în timp ce serviciile s-au scumpit, în parte din cauza deprecierii cursului de schimb euro-leu. La nivel global, materiile prime agricole s-au ieftinit, iar petrolul a revenit pe creștere, câștigând de la minimele din iunie peste 15,8%. Instabilitatea unor țări din Orientul Mijlociu și neîncrederea în dolarul american sunt însă factori de risc pentru prețul petrolului în viitor.
BNR a menținut dobânda de politică monetară la 6,25%, prudență pe care analiștii X-Trade o consideră justificată. Între pericolele care pândesc economia României, cum ar fi slăbirea economiei care ar avea nevoie de sprijin prin dobânzi mai reduse, se găsește și revenirea la un model de creștere nesănătos, bazat pe credit. Care să stimuleze consumul neacoperit de producție internă.
"Expunerea valutară deja importantă a populației a devenit tolerabilă în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește euro datorită cursului de schimb relativ stabil în banda de variație 4,05 – 4,30. Nu același lucru se poate spune despre situația celor care au luat credite în franci elvețieni – deprecierea leului până la niveluri record în fața francului a restrâns capacitatea acestora de a-și plăti ratele, deteriorând în același timp activele băncilor", spune șeful X-Trade Brokers.
Potrivit lui, dac luăm în calcul aceste condiții, BNR are în vedere limitarea creditului de consum și descurajarea împrumuturilor în alte monede decât leul. "În același timp, nivelul curent de 6,25% al ratei de dobândă are șanse să fie menținut în perioada următoare, deși inflația va depăși, conform chiar previziunilor destul de optimiste ale BNR, ținta de 3% plus 1%, atingând 5,1% al finalul anului”, explic șeful X-Trade Brokers.
Pe de altă parte, situația din Grecia este volatilă, iar declarațiile unor oficiali germani își prezintă pe aceștia mai confortabili cu o restructurare a datoriei care ar fi echivalată cu un default. Pentru piețe, legătura dintre sectoarele bancare din România și Grecia reprezintă un factor de risc pentru leu, iar impactul unor probleme cu creditele în Grecia ar fi negativ pentru moneda noastră. Cu toare acestea, analiștii X-Trade nu cred că BNR va lăsa, într-o astfel de situație, leul să se deprecieze la mai mult de 4,35 – 4,4 unități față de euro.