Inflația a scăzut în SUA
Creșterea prețurilor de consum în Statele Unite a înregistrat o încetinire în luna iulie, conform datelor publicate de Biroul de Statistică al Departamentului american al Muncii (BLS).
În ritm anual, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 2,9% în luna iulie, în scădere ușoară față de avansul de 3% înregistrat în luna iunie. Această evoluție era anticipată de economiști, care au prevăzut o creștere similară de 3%.
IPC a crescut cu 0,2% în iulie
Pe plan lunar, IPC a crescut cu 0,2% în iulie, după o scădere de 0,1% în iunie, rezultatul fiind în linie cu așteptările pieței. Aceasta indică o stabilizare a prețurilor de consum, după ce în iunie 2022 indicele a atins un vârf de 9,2%.
Creșterea moderată a prețurilor sugerează o temperare a inflației, după o perioadă prelungită de presiuni inflaționiste puternice.
Un factor esențial în această evoluție este inflația de bază, care exclude:
- prețurile volatile ale alimentelor
- și energiei
Inflația de bază a înregistrat o creștere de 0,2% în iulie, comparativ cu 0,1% în iunie, iar pe un an întreg, aceasta a crescut cu 3,2%, față de 3,3% în luna anterioară.
Aceasta reprezintă cel mai redus ritm de creștere anuală din aprilie 2021. Nivelul indică o posibilă relaxare a presiunilor inflaționiste în economia americană.
Aceste date sunt necesare pentru Rezerva Federală a SUA (Fed), care ar putea decide să înceapă reducerea ratei dobânzii la următoarea reuniune din 17-18 septembrie.
Fed a decis să mențină rata dobânzii la un interval de 5,25%-5,50%
În ultima ședință de politică monetară, oficialii Fed au decis să mențină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, conform așteptărilor analiștilor.
Încetinirea inflației și temperarea creșterii prețurilor oferă Fed spațiul necesar pentru a reconsidera strategia sa de politică monetară.
Economia SUA trage un semnal de alarmă
Răcirea pieței forței de muncă stârnește îngrijorări cu privire la faptul că economia americană s-ar putea îndrepta spre o recesiune în acest an, în loc să facă aterizarea ușoară preconizată de majoritatea experților.
Expertul în locuințe și jurnalistul Lance Lambert a împărtășit, marți, date de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA. Ele arată că majorarea forței de muncă din țară a încetinit. Șomajul a crescut în ultimele 12 luni.
Acestea sunt două tendințe care sunt observate de obicei înainte de o recesiune, a scris el pe X.
„Le vedem pe amândouă”, a spus Lambert. „Economia pandemică/post-pandemică este unică în multe privințe”, a adăugat el într-o altă postare. „Dar dacă economiștii ne vor spune să nu ținem cont de mulți indicatori tradiționali de recesiune, atunci este corect să îi întrebăm ce date economice ar trebui să vadă pentru a fi îngrijorați?”
Datele compilate de Lambert pentru ResiClub au arătat că, în ultimele 12 luni, dimensiunea forței de muncă din SUA a crescut cu 1 316 000. În aceeași perioadă, numărul șomerilor a crescut cu 1 259 000.