Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%, în condiţiile majorării preţurilor la legume, energie termică, transport urban, cărţi şi reviste, potrivit datelor INS.

Preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut în februarie cu 0,24% faţă de luna precedentă, în timp ce tarifele serviciilor au rămas stabile, în condiţiile în care nu se observă nicio ieftinire notabilă şi doar subgrupele „energie termică”, „transport urban”, „cărţi, reviste, ziare” şi „legume şi conserve din legume” au consemnat scumpiri de peste 1%.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, categoria „legume şi conserve din legume” a avut în februarie o creştere lunară de 1,08%, în timp ce scăderile au fost de maxim 0,33%.

O evoluţie similară a avut loc şi la preţurile de consum pentru mărfurile nealimentare, unde subgrupele „energie termică” şi „cărţi, reviste, ziare” au înregistrat scumpiri de 1,35% şi, respectiv, 1,83%, dar nicio categorie nu a consemnat ieftiniri de peste 1%.

Totodată, doar pentru subgrupa de servicii „transport urban” se observă o scumpire a tarifelor de 1,39%, în timp ce restul componentelor au consemnat variaţii sub 1%.

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,16% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul sau produsele ale căror preţuri sunt reglementate şi cu 0,22% dacă se elimină influenţa combustibililor.

Comparativ cu luna decembrie 2009, inflaţia a fost în februarie de 1,88%, în contextul în care preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%.

Analiştii au fost uşor mai pesimişti în ceea ce priveşte inflaţia din luna februarie, în condiţiile în care media aşteptărilor indica o rată anuală de 4,6% şi un indicator lunar de 0,3%.

Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 – 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

SURSA: Mediafax