La cât va ajunge inflația în următoarele 12 luni și cât va fi cursul valutar

Prognoze privind inflația și cursul valutar. Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar prognozat pentru acest an, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

„Anticipațiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobândă și-au continuat trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, anticipate în anul 2026, principalul risc fiind politică fiscală, majorarea taxării fiind extrem de probabilă în anul următor”, a declarat Codîrlașu.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o creștere de 4,7 puncte în luna iunie, ajungând la 52,1 puncte. Această creștere se datorează majorării cu 5,6 puncte a componentei de condiții curente și cu 4,3 puncte a componentei de anticipații.

Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (iunie 2025) a scăzut comparativ cu exercițiul anterior, situându-se la o valoare medie de 4,67%. Aproximativ 71% dintre participanți se așteaptă la o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 46% dintre aceștia consideră că rata inflației va intra în intervalul țintă (1,5% – 3,5%) în anul 2026.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 86% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul se așteaptă la stagnare. Valoarea medie anticipată a cursului de schimb pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni este de 5,0722 lei pentru un euro.

curs valutar lei euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile proprietăților vor stagna

Referitor la prețurile proprietăților rezidențiale în orașe, 64% dintre participanți prevăd o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 21% se așteaptă la o creștere. De asemenea, 50% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, în timp ce 43% le consideră supraevaluate.

Deficitul bugetar prognozat pentru anul 2024 a fost ajustat în sus față de exercițiul anterior, ajungând la 6,5%. Anticipațiile de creștere economică pentru anul în curs au rămas relativ constante, estimându-se la 2,8%. Datoria publică exprimată ca procent din PIB este așteptată să crească la 53% în următoarele 12 luni.

Sondajul din luna iunie a inclus și o evaluare a evoluției ratei inflației în anii următori. Aproximativ 46% dintre participanți anticipează că rata inflației va intra în intervalul țintă (1,5% – 3,5%) în 2026, iar 31% estimează că acest lucru se va întâmpla după 2026.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, fiind un instrument important pentru cuantificarea anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la activitatea economică din România pe termen de un an. Acesta se desfășoară în ultima săptămână a fiecărei luni și implică membri ai Asociației CFA România, precum și candidați pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Asociația CFA România, parte dintr-o rețea globală de peste 170 de societăți membre ale CFA Institute, promovează interesele specialiștilor în investiții și menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

În prezent, Asociația are peste 250 de membri deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA) și aproximativ 100 de candidați în curs de examinare. Membrii Asociației lucrează în diverse sectoare, inclusiv instituții de reglementare, bănci, firme de asigurări, companii de asset management, fonduri de pensii, sectorul public, și instituții de învățământ.