Banca Centrală Europeană se apropie de atingerea ţintei de inflaţie de 2%, anunţă Christine Lagarde

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat miercuri că ţinta de inflaţie de 2% este tot mai aproape de a fi atinsă.

Conform Bloomberg, Lagarde a subliniat progresele semnificative înregistrate în 2024 în reducerea inflaţiei şi a exprimat speranţa că 2025 va fi anul în care obiectivul va fi îndeplinit conform strategiei BCE.

Într-un mesaj video postat pe platforma de social media X, Lagarde a precizat că, deşi inflaţia a înregistrat o uşoară creştere în noiembrie, atingerea unui nivel stabil de 2% rămâne un obiectiv central.

„Am înregistrat progrese semnificative în 2024 în reducerea inflaţiei şi sperăm că 2025 este anul în care vom atinge ţinta de inflaţie, aşa cum am planificat în strategia noastră.

Desigur, vom continua eforturile pentru a ne asigura că inflaţia se stabilizează în mod sustenabil, la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a transmis preşedintele BCE.

BCE ar putea aplica încă patru reduceri de dobânzi până în iunie 2025, consideră specialiștii

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 2,2% în noiembrie, faţă de 2% în luna octombrie. În 2024, inflaţia a fost mai scăzută comparativ cu anul precedent, iar BCE a reuşit să reducă dobânzile pentru a sprijini economia.

Economiştii estimează că BCE ar putea aplica încă patru reduceri de dobânzi până în iunie 2025.

În decembrie, BCE a redus dobânzile cu 25 de puncte de bază, pentru a patra oară în acest an, în contextul unei economii zonei euro aflate într-o fază de încetinire.

Rata dobânzii la facilitatea de depozit a fost redusă la 3%, iar celelalte rate au fost diminuate la 3,15% pentru operaţiunile principale de refinanţare şi 3,40% pentru facilitatea de creditare marginală.

Pe lângă gestionarea inflaţiei, BCE are pe agendă pentru 2025 o revizuire a strategiei de politică monetară, implementarea euro-ului digital şi un nou design al bancnotelor din zona euro, activităţi pe care Lagarde le-a descris ca fiind parte dintr-o „mare agendă dificilă”.