Economia Franței a înregistrat o creștere moderată în trimestrul al treilea din anul 2022, în contextul în care cheltuielile gospodăriilor au stagnat. În același timp, o creștere bruscă a inflației a avut loc în luna octombrie, care a indicat premise nefavorabile în ultimul trimestru al anului, a scris Reuters.

Există vulnerabilități majore în întreaga zonă euro

Economia franceză a crescut cu 0,2% în perioada iulie-septembrie 2022, conform așteptărilor pieței, au arătat datele preliminare ale agenției oficiale de statistică INSEE.

Inflația înaltă, slăbiciunea exporturilor și riscurile cu privire la alimentarea cu energie vor greva a doua mare economie din zona euro în lunile următoare, au spus analiștii, chiar în momentul în care Banca Centrală Europeană majorează ratele pentru a înceteni creșterea prețurilor.

De asemenea, Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a afirmat că nu vede niciun motiv pentru a-și revizui în scădere prognoza de creștere a PIB-ului de 2,6% în 2022, însă există vulnerabilități majore în întreaga zonă euro.

Prețurile la alimente au crescut cu 11,8% pe an, iar prețurile la energie au urcat cu 19,2%

Villeroy, care este membru al Băncii Centrale Europene, a afirmat că s-au făcut deja progrese „substanțiale” în încercarea BCE de a combate o creșterea inflației.

Franța s-a descurcat mai bine decât alte state vecine cu privire la limitarea creșterii prețurilor datorită plafonării timpurii a prețurilor la energie și a subvențiilor pentru combustibili. Oricum, economiștii au avertizat că cheltuielile mari pe care le investește pentru a proteja gospodăriile nu rezolvă problemele, ci doar le amână.

După două luni consecutive de stagnare a inflației în Franța, care au contrazis tendința generală din zona euro, prețurile de consum au crescut în luna octombrie. Respectiv, prețurile la alimente au crescut cu 11,8% pe an, iar prețurile la energie au urcat cu 19,2%.

Pe o bază armonizată la nivel european, inflația a crescut cu 1,3% de la o lună la alta, lăsând rata anuală la 7,1% – cu aproape un punct mai mare decât în septembrie și depășind un nivel record pentru Franța, de 6,8% în iulie.

Informațiile au fost prezentate la o zi după ce BCE a majorat din nou ratele dobânzilor, pe fundalul tensiunilor cu privire la creșterea rapidă a prețurilor. Banca a majorat dobânda la depozite cu încă 75 de puncte de bază, ajungând la 1,5%, aceasta fiind cea mai mare rată din 2009 încoace.