Inflația din Germania a atins cel mai ridicat nivel din 1951. Cel mai mult au crescut prețurile la energie

Rata inflației din Germania a atins cel mai ridicat nivel începând din 1951, arată cifrele înregistrate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis). Este vorba despre un procent de 10,4%.

În acest context, șeful Destatis a explicat că principalul motiv al inflației ridicate îl constituie „creșterea incredibilă a prețurilor la produsele energetice”, care s-au mărit cu 43%.

Totodată, specialistul a subliniat că prețul energiei pentru consumul casnic a crescut cel mai mult. Gazele naturale au crescut cu 109,8%, în timp ce încălzirea de la termocentrale, cu 35,6%, conform eadaily.com

La rândul lor, produsele alimentare s-au scumpit cu 20,3% față de octombrie 2021.

„Cele mai mari creșteri de preț au fost la grăsimile și uleiurile vegetale comestibile, produse lactate și ouă, legumele, pâine și făinoase”, spune specialistul.

Germanii se simt amenințați din cauza inflației

În acest context, DPA a preluat rezultatele unui sondaj realizat de compania McKinsey, conform cărora 57% dintre germani au plasat rata inflației pe primul loc pe o listă a amenințărilor.

De asemenea, exporturile de mărfuri din Germania în Rusia s-au prăbușit cu 53% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cantitatea de produse expediate din Germania către Rusia s-a redus cu 52,9% față de anul trecut.

Analiștii spun motivul principal al acestui declin a fost introducerea sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. O tendință similară poate fi observată și în cazul importurilor de mărfuri din Rusia, care s-au redus cu 37,4%.

Totuși. cea mai proeminentă schimbare a devenit scăderea livrărilor în expresie naturală, care s-au prăbușit cu 66,6% față de anul precedent.

Germania va da peste 80 de miliarde euro pentru plafonarea preţurilor la electricitate și gaze în 2023

În altă ordine de idei, un proiect vizualizat de către agenția de presă Reuters arată că guvernul de la Berlin va cheltui 83,3 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică în 2023, suma fiind echivalentă cu 42% din programul anunţat, luna trecută, pentru protejarea Germaniei.

Potrivit sursei citate anterior, datele oferă informaţii detaliate despre alocarea sumei totale de 200 de miliarde de euro folosită din fondul de stabilizare economică pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor la energie asupra populaţiei şi a industriei din Germania. Plafonarea preţului energiei electrice și a gazelor naturale este principala parte a programului energetic în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitul lunii septembrie de către Guvernul de la Berlin.