Inflația din Germania a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani
În această lună, inflația din Germania a scăzut mai mult decât se aștepta, ceea ce ar putea încuraja Banca Centrală Europeană (BCE) să continue să reducă ratele dobânzilor la întâlnirea lor din luna septembrie.
Conform Oficiului Federal de Statistică (Destatis), rata anuală a inflației a ajuns la 1,9% în luna august, comparativ cu 2,3% în luna iulie. Analiștii chestionați de Factset se așteptau la o scădere mai mică, până la 2,1%. Inflația de bază, care nu ia în calcul prețurile volatile precum cele la alimente și energie, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 2,8% în luna august.
„Oamenii au din nou mai mulţi bani în portmoneu”, a scris cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, pe X (Twitter).
Scăderea inflației din luna august e o veste bună pentru Germania deoarece creșterea prețurilor a coborât sub ținta de 2% pe care BCE o urmărește pentru zona euro. De altfel, este cea mai mică rată a inflației pe care Germania a avut-o în ultimii trei ani.
Economiștii sunt foarte atenți la aceste date din Germania deoarece Destatis le publică înainte ca Eurostat să prezinte cifrele pentru întreaga zonă euro.
BCE este îngrijorată de slăbirea creșterii economice
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să scadă dobânzile în ședința din septembrie, conform notițelor de la ultima întâlnire din iulie. BCE este îngrijorată de slăbirea creșterii economice și de menținerea inflației în sectorul serviciilor. Dacă BCE va reduce dobânzile, acest lucru ar putea determina Banca Națională a României să facă același lucru cu dobânzile la lei. În iunie, BCE a redus rata dobânzii de la 4,5% la 4,25%, dar apoi a renunțat să ofere previziuni clare despre viitorii pași în politica monetară, lăsând deciziile în funcție de datele economice. În iulie, banca a menținut aceeași rată. Minutele publicate astăzi sugerează ce ar putea face BCE în perioada următoare.
„BCE a devenit mai precaută în ceea ce privește creșterea economică și perspectivele inflației și vrea să păstreze deschise toate opțiunile pentru ședința din septembrie”, crede Carsten Brzeski, economist șef pentru analize macro la ING Bank.
Conform minutei, liderii BCE observă că situația economică pe termen scurt s-a înrăutățit. Deși BCE vede că piața muncii pare să reziste și să nu se prăbușească brusc, lipsa unei creșteri constante ridică îngrijorări. Aceasta este importantă, deoarece piața muncii a fost, în trecut, una dintre cele mai incluzive și dinamice din istoria zonei euro.