Estimările preliminare realizate de Oficiul pentru Statistică de la Berlin arată că rata inflației în Germania a ajuns, în martie, la 7,3%, cel mai mare nivel din ultimii peste 40 de ani.
Inflația din Germania a atins un nivel record! Este cel mai mare din ultimii peste 40 de ani
Inflația în martie 2022 cu 7,3% mai ridicată comparativ cu aceeaşi lună din 2021, în contextul continuării creşterii preţurilor la energie şi carburanţi, în contextul crizei pandemiei şi al războiului din Ucraina, arată estimările oficiale, preluate de tagesschau.de
Trebuie menționat că acesta este cel mai mare nivel al inflaţiei înregistrat în Germania după toamna anului 1981, când a avut loc primul Război din Golful Persic.
„Dubla criză a pandemiei şi a războiului din Ucraina generează costuri asupra bunăstării noastre”, a argumentat analistul economic Jens-Oliver Niklasch, de la grupul bancar LBBW.
Rata inflaţiei în zona euro a explodat
Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat anterior date referitoare la rata inflației. Astfel, potrivit sursei citate, din cauza exploziei record a prețului la energie, inflația a fost și ea afectată.
Mai exact, în luna februarie a acestui an, rata inflaţiei în zona euro a crescut mai mult decât s-a estimat iniţial, adăugându-se astfel dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, notează Bloomberg.
Referitor la datele publicate de Eurostat, acestea arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% cât era în luna ianuarie. Sursa citată menționează că acesta este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
Făcând o comparație cu situația de acum un an, atunci, rata inflaţiei în zona euro era de 0,9%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,12 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii, care au înregistrat o creştere de 1,04 puncte procentuale, şi alimente, care au înregistrat o creştere de 0,90 puncte procentuale.
În același timp, datele publicate de Eurostat mai arată că în Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei crescut în februarie până la 6,2%, de la 5,6% în ianuarie. Referitor la cele mai afectate țări, Eurostat arată că în rândul statelor membre UE, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Lituania (14%), Estonia (11,6%) şi Cehia (10%), iar cele mai reduse în Malta şi Franţa (ambele cu 4,2%), Portugalia, Finlanda şi Suedia (toate cu 4,4%).