În SUA, rata anuală a inflației a încetinit până la 4,2% în luna martie, de la 5,1% în februarie, arată indicele prețurilor de consum publicat vineri, 28 aprilie, de către Departamentul Comerțului și folosit ca indicator de referință de Rezerva Federală americană.
Ritmul de creștere a prețurilor a încetinit, de asemenea, în luna martie, până la 0,1%, în linie cu estimările analiştilor, după un avans de 0,3% în luna februarie comparativ cu luna ianuarie.
Totodată, a scăzut și inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele. Este însă vorba despre o scădere mai lentă, până la 4,6% în ritm anual, de la 4,7% în luna februarie.
Experții de așteaptă la o nouă majorare a dobânzilor
Indicele preţurilor de consum este indicatorul urmărit cu atenţie de Fed pentru a măsura inflaţia, pe care Fed ar dori să o readucă la un nivel de 2% pe an. În acest sens, Banca centrală a SUA a adoptat mai multe majorări de dobândă în ultimul an, ducând-o de la un interval cuprins între 0 şi 0,25%, până la unul cuprins între 4,75 şi 5%. Oficialii Fed au avertizat că pentru a răspunde unei inflații care rămâne puternică, că ar putea fi nevoie de noi majorări de dobândă, deși recentele turbulențe de pe piața financiară îndeamnă la prudență.
Următoarea reuniune de politică monetară de la Fed va avea loc săptămâna viitoare, marți și miercuri. Majoritatea analiștilor de așteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 0,25 puncte procentuale.
Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed înseamnă creșterea dobânzilor pentru împrumuturile acordate de bănci gospodăriilor şi companiilor. Gospodăriile și companiile se împrumută astfel la dobânzi mai mari, consumul se reduce, ceea ce diminuează presiunile asupra preţurilor.
Inflația din SUA a scăzut la 5% în martie
Cifrele înregistrate de Biroul de Statistică din SUA arată că inflația a scăzut luna trecută la 5%. Specialiștii americani au notat că acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani.
Așadar, indicele preţurilor de consum pentru luna martie a crescut cu 5% în ritm anual, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică din SUA.
Publicația Financial Times notează că acest lucru marchează o decelerare semnificativă în comparaţie cu procentul de 6% înregistrat în februarie, precum şi cel mai scăzut nivel din mai 2021.
Pe o bază lunară, preţurile de consum au crescut cu doar 0,1%, la mică distanţă de previziunile economiştilor. Cu toate acestea, IPC „de bază”, care elimină costurile volatile ale energiei şi alimentelor, a crescut cu 5,6% de la an la an, după un salt lunar de 0,4%.
Acest lucru sugerează că presiunile asupra preţurilor pentru unele bunuri şi servicii sunt încă prea ridicate, iar presiunea se menţine asupra Rezervei Federale pentru a continua cu o nouă majorare a ratei dobânzii.