Așadar, indicele preţurilor de consum pentru luna martie a crescut cu 5% în ritm anual, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică din SUA.
Publicația Financial Times notează că acest lucru marchează o decelerare semnificativă în comparaţie cu procentul de 6% înregistrat în februarie, precum şi cel mai scăzut nivel din mai 2021.
Preţurile de consum au crescut cu doar 0,1%
Pe o bază lunară, preţurile de consum au crescut cu doar 0,1%, la mică distanţă de previziunile economiştilor. Cu toate acestea, IPC „de bază”, care elimină costurile volatile ale energiei şi alimentelor, a crescut cu 5,6% de la an la an, după un salt lunar de 0,4%.
Acest lucru sugerează că presiunile asupra preţurilor pentru unele bunuri şi servicii sunt încă prea ridicate, iar presiunea se menţine asupra Rezervei Federale pentru a continua cu o nouă majorare a ratei dobânzii.
Amintim că datele privind inflația vin după ce raportul privind locurile de muncă din martie, publicat vineri, a arătat că piaţa muncii este încă puternică. Următoarea şedinţă de politică monetară a Fed este programată la începutul lunii mai
Analiștii se așteaptă ca băncile să devină și mai conservatoare în ceea ce privește creditarea
În altă ordine de idei, analiștii Allianz Trade se așteaptă ca băncile din SUA să devină și mai conservatoare în ceea ce privește creditarea. Ceea ce a început ca o criză a energiei și a inflației ar putea evolua în cele din urmă într-o criză a creditelor.
Eșecul Silicon Valley Bank (SVB) cauzat de opțiunile slabe de gestionare a riscurilor subliniază, de asemenea, și provocările macroeconomice generale ale băncilor care, din cauza politicii monetare restrictive elimină, în esență, diversificarea.
SVB a fost simbolul riscului de tip „wrong-way” acceptând depozite foarte mari de la start-up-uri și utilizând capitalul social al părților afiliate în aceste întreprinderi nou-înființate pentru a colateraliza împrumuturile și a investit fonduri în exces în titluri garantate cu ipoteci. În urma eșecului SVB, analiștii Allianz Trade se așteaptă ca băncile să devină și mai conservatoare în ceea ce privește creditarea.
În cazul SUA, actualul pansament discreționar de protecție cuprinzătoare a deponenților a consolidat încrederea, dar implică de asemenea, potențiale constrângeri fiscale în cazul în care mai multe bănci vor fi testate de către piețe în ceea ce privește pierderile nerealizate din deținerile de titluri cu venit fix.