Inflaţia din SUA este în continuare o problemă. O avalanşă de date despre inflaţie anunţate în ultima lună a ridicat costurile împrumuturilor din SUA la cel mai înalt punct dintr-un deceniu şi jumătate.
Așadar, costurile împrumuturilor din SUA au ajuns la cel mai înalt punct dintr-un deceniu şi jumătate, intensificând dezbaterea cu privire la cât de mult trebuie să mai crească ratele dobânzilor pentru a controla creşterea preţurilor de consum.
Randamentul titlului de trezorerie pe doi ani a ajuns la 4,94% joi, un nivel atins ultima dată în 2007, înainte de criza financiară globală, conform ft.com
Inflaţia din SUA este mai puternică decât se aşteptau economiştii
Randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 şi 30 de ani au depăşit în această săptămână 4% pentru prima dată din noiembrie. Ultimele evoluţii urmează săptămânilor de date neîncetate care arată că inflaţia din SUA este mai puternică decât se aşteptau economiştii, punând presiune asupra Rezervei Federale pentru a-şi creşte eforturile de a reduce inflaţia.
„Nu-mi amintesc această dramatică reevaluare a condiţiilor economice într-o perioadă atât de scurtă, cu excepţia şocurilor majore precum Covid-19 şi prăbuşirea Lehman Brothers. N-aş fi crezut niciodată că vom vedea acest tip de reaccelerare a inflaţiei”, a declarat Rick Rieder, director global de investiţii pentru venituri fixe la BlackRock.
Săptămâna trecută a avut loc o accelerare a indicatorului de inflaţie preferat de Fed
Săptămâna trecută a avut loc o accelerare a indicatorului de inflaţie preferat de Fed, indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal, la 0,6% lunar în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.
La începutul lunii februarie, SUA a raportat că indicele preţurilor de consum din ianuarie s-a temperat mai puţin decât prognozaseră economiştii, potrivit sursei menționate.
Declanşatorul iniţial al creşterii obligaţiunilor a fost un raport asupra pieţei muncii din SUA din 3 februarie, care spunea că peste jumătate de milion de muncitori au fost angajaţi în ianuarie, de aproape trei ori mai mult decât se aşteptau economiştii.
Luate împreună, datele economice au spulberat speranţa că Fed va putea în curând să întrerupă majorările ratelor dobânzii.
Un oficial al băncii centrale americane ar susține o majorare a ratei dobânzii la peste 5,4%
Un oficial al băncii centrale americane a declarat că ar susține o majorare a ratei dobânzii la peste 5,4% în următoarele luni, dacă inflația nu încetinește mai repede, iar piața muncii rămâne tensionată.
Christopher Waller, care este unul dintre guvernatorii instituției monetare, distinge două scenarii pentru următoarea ședință a Fed, din 21 și 22 martie, și pentru următoarele întâlniri.
În scenariul optimist, în care „crearea de locuri de muncă scade”, iar inflația „scade considerabil (…) și își reia traiectoria descendentă”, el spune că va susține încă două majorări ale dobânzii, care ar putea ajunge la 5,1% până la 5,4%.