Inflația anuală din Turcia a ajuns în luna septembrie la un nou maxim din ultimii 24 de ani. Potrivit datelor oficiale prezentate luni, după ce banca centrală a surprins piețele prin reducerea de două ori a ratelor în ultimele două luni, inflația în Turcia a urcat la de 83,45%, sub așteptări, informează Reuters.
Inflația în Turcia a început să crească din toamna anului trecut, atunci când lira turcească s-a prăbușit după ce banca centrală a redus treptat rata dobânzii de politică monetară, la solicitarea președintelui turc Tayyip Erdogan.
Conform datelor prezentate de către Institutul turc de statistică, de la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 3,08% față de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj prezentat de aceeași sursă. Ultima oară când Turcia s-a confruntat cu o situație similară a fost în luna iulie a anului 1998, când inflația a urcat la 85,3%, iar Turcia se lupta atunci să pună capăt unui deceniu de inflație cronic ridicată.
Lira turcească a scăzut cu 29%, atingând noi minime istorice
Inflația din luna septembrie în Turcia a fost determinată de prețurile ridicate la transport. Acestea s-au majorat cu aproape 118% față de anul trecut, în timp ce prețurile la alimente și băuturi nealcoolice s-au majorat cu 93,05%. După publicarea datelor, lira turcească s-a tranzacționat la 18,5620 față de dolar, slăbind de la o închidere de 18,5620 vineri.
Banca a redus din nou rata dobânzii de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 12%, în ultimele două luni, ceea ce a dus împotriva unui ciclu global de înăsprire, în ciuda creșterii susținute a inflației, a creșterii prețurilor la energie și a efectului întârziat al declinului lirei.
Reducerile de rate de anul trecut au declanșat o criză valutară care a redus 44% din valoarea lirei față de dolar în anul 2021. Anul acesta, lira a slăbit cu aproximativ 29%, atingând noi minime istorice.
Lupta împotriva inflației ar putea duce către o recesiune globală în anul 2023
Băncile centrale din întreaga lume măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă, a anunțat joi Banca Mondială.
„Cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune”, a declarat banca într-un nou studiu, a relatat sursa citată.
Banca Mondială a precizat că economia mondială se află în prezent în cea mai pronunțată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970. Încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare.
„Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, menționând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține și vor avea consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.