Rata inflației în Turcia, aproape de 70%
Rata inflației în Turcia a crescut pentru a cincea lună consecutiv, apropiindu-se de 70%, în ciuda unei serii de creșteri agresive a ratelor dobânzii.
Inflația de consum s-a accelerat la 68,5% în martie, ușor mai puțin decât se așteptau analiștii, dar în creștere de la 67,1% în februarie. Estimarea mediană într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor a fost de 69,1%.
Serviciile, educația și alimentele s-au numărat printre principalii contribuitori. Inflația de bază, care exclude elementele volatile, precum alimentele și energia, s-a accelerat la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, ajungând la 75,2%, față de 72,9% în februarie.
Inflația lunară – indicatorul preferat al factorilor de decizie politică – a încetinit la 3,16% de la 4,5% în luna precedentă și a înregistrat cel mai scăzut nivel din decembrie.
Economistul Haluk Burumcekci, cu sediul la Istanbul, a declarat că datele au arătat că a continuat deteriorarea prețurilor în urma majorării puternice a salariului minim la începutul anului, precum și persistența în sectorul serviciilor.
„Credem că, după ce inflația se va accelera până la aproximativ 75% până la sfârșitul lunii mai, va încetini la 45% până la sfârșitul anului 2024, în cazul în care ratele de schimb, salariile, prețurile gestionate și prețurile materiilor prime nu se vor confrunta cu alte șocuri”, a spus el.
Inflația va atinge 36% la final de an, arată estimările băncii centrale a Turciei
Potrivit ultimelor sale proiecții, banca centrală a Turciei estimează că inflația se va încheia anul acesta la 36%, cu o bandă superioară de 42%.
Datele vin după ce banca centrală a surprins piețele prin majorarea ratei dobânzii de referință la 50% la sfârșitul lunii martie, pe fondul deteriorării perspectivelor inflației și al creșterii cererii de valută forte. Banca a promis că va menține o poziție restrictivă până când prețurile vor da semne vizibile de răcire.
Miercuri, la ora 11:17, ora Istanbulului, lira turcească se tranzacționa cu 0,1% mai mult față de dolarul american și este pregătită pentru a treia zi de creșteri consecutive. Moneda a fost cea mai slabă performanță de pe piețele emergente luna trecută, slăbind cu 3,5% față de dolarul american. De asemenea, obligațiunile guvernamentale din Turcia și-au extins câștigurile după datele de miercuri.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a suferit o înfrângere fără precedent în alegerile locale de duminică, criza costului vieții din Turcia contribuind la victoria opoziției în orașe cheie precum Istanbul și Ankara.
Odată alegerile eliminate, investitorii urmăresc noi semne de continuitate în politica monetară și o disciplină fiscală mai puternică. Analiștii de la Deutsche Bank AG urmăresc în special orice potențiale ajustări ale tarifelor la energie și măsuri de consolidare fiscală, care ar putea avea un impact asupra traiectoriei inflației.
Politica fiscală va fi înăsprită
La scurt timp după publicarea datelor, ministrul de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat că politica fiscală va fi, de asemenea, înăsprită, cu un control asupra cheltuielilor guvernamentale, excluzând costurile legate de cutremurele mortale de anul trecut. Acest lucru, împreună cu înăsprirea politicii monetare, „va ancora așteptările privind inflația și va contribui la procesul de dezinflație”, a declarat el pe platforma de socializare X.
„Vom face tot ceea ce este necesar până când vom atinge obiectivul nostru principal de stabilitate a prețurilor”, a adăugat el.
Recunoscându-și înfrângerea după votul de duminică, Erdogan a semnalat că va rămâne la programul economic ortodox condus de ministrul de finanțe.
„Am implementat programul nostru pe termen mediu cu determinare. Ne-am ținut departe de pașii populiști care ar pune o povară asupra țării noastre, a națiunii și a generațiilor viitoare”, a declarat președintele. „Vom începe să vedem rezultatele pozitive ale programului nostru economic, conduse de îmbunătățiri ale inflației.”