Inflația din zona euro a crescut neaşteptat în luna iulie până la 2,6%, potrivit datelor oficiului european de statistică (Eurostat). Cifre au fost înregistrate în ciuda faptului că ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii s-a atenuat.

Inflația din zona euro a crescut în luna iulie până la 2,6%

Datele preliminare publicate miercuri de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro este în creştere de la 2,5%, cât era în iunie.

Totuși, inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022. Totodată, se apropie treptat de ţinta BCE de 2%.

Ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat

Ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat. Acesta este 4% în iulie, după un avans de 4,1% luna precedentă.

Totodată, este urmat de preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări. Ritmul de creștere este de 2,3% în iulie, după o creştere de 2,4% luna precedentă.

Pe următorul loc se află produsele industriale. Ritmul de creștere este de 0,8% în iulie, după un avans de 0,7% luna precedentă.

Pe următorul loc se află energia. Ritmul de creștere este de 1,3% în iulie, după o creştere de 0,2% luna precedentă.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Inflaţia de bază s-a menţinut la 2,9% în iulie

Inflaţia de bază (core inflation) s-a menţinut la 2,9% în iulie. Aceasta reprezintă ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele.

Amintim că analiştii se aşteptau la un nivel mai redus în luna actuală. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile în septembrie şi în decembrie. Trebuie menționat că această decizie va fi influențată de viitoarele date economice.

Datele preliminare publicate marţi de Eurostat arată zona euro şi Uniunea Europeană (UE) au înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2024, când avansul a fost tot de 0,3% în ambele zone.

Eurostat este organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene. Principalele sale responsabilități sunt furnizarea de informații statistice instituțiilor Uniunii Europene și promovarea armonizării metodelor statistice în statele membre și a candidaților la aderare, precum și în țările AELS.